torsdag 19 mars 2009

Hållbart drivmedel

Ett företag här i Örnsköldsvik - SEKAB - har fått pris för att man utarbetat hållbarhetskriterier för Etanol som fordonsbränsle. Priset delades ut vid World Biofuels Market Conferens i Bryssel. Jag gläds med alla företag i Örnsköldsvik som når någon form av framgång. Detta är extra viktigt eftersom regeringens proposition som lades i går innehåller förslag om att bilparken i Sverige skall vara oberoende av fossila bränslen inom 21 år. I det perspektivet är det viktigt att de alternativ som kommer på marknaden är hållbara ur flera perspektiv. Ur klimatsynpunkt, ur miljösynpunkt men ocksådå det gäller framställning och transporter. Världen skall ju inte göra om samma misstag som vi gjort då det gäller oljan. Naturkatastrof på naturkatastrof, krig och anat elände går hand i hand med välståndsutveckling.
Nej, nu gäller att de nya energislagen får en bra start med tuffa krav från början så världen inte gör om samma misstag som gjordes med oljan.
 
Nu finns en komplikation i detta eftersom kommunerna i Örnsköldsvik, Skellefteå och Umeå är delägare och samtidigt pågår en politiskt "strid" i dessa kommuner om det kommunala engagemanget i SEKAB. Men - det är en annan sak. Den frågan driver vi politiskt gentemot våra respektive energibolag som är delägare och kommunen borgar för dessa pengar. Vi Kristdemokrater har tidigare sagt stopp för mer pengar och nu kräver vi en oberoende granskning om det beslut vi fattade 2005 att gå in i företaget under en övergångsperiod har följts och om de mål som vi satte upp har uppnåtts.
 
Men som sagt. Det rör samma företag men det är två olika frågor. Jag gläds då SEKAB når framgång likväl då andra företag i Örnsköldsvik gör det. Utan fungerande företag som anställer folk som betalar skatt blir det ingen välfärd för de som själv inte har möjlighet att arbeta och försörja sig den vägen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar