söndag 5 april 2009

SD längst ifrån oss

I Lördagsintevjun i Sverges Radio igår fick vår partiledare frågor om Sverigedemokraterna. Göran Hägglund va tydlig. Bland annat sa han: "så länge jag är Kristdemokraternas ledare kommer jag inte att medverka till ett samarbete med SD". "SD,s människosyn och deras grundlägggande idéer kommer jag att bekämpa både för och efter valet för de hör inte hemma i ett civiliserat samhälle". Det är ett tydligt budskap från Göran Hägglund.

Inledningen till frågorna var att reportern hade hittat några frågor där Sverigedemokrater och Kristdemokrater har liknande ståndpunkter. Det är i sig inget konstigt. Sådana frågor kan man alltid hitta oavsett vilket parti man jämför med. Det viktiga är vilket mål för samhällsbygget man har och varifrån man hämtat sina idéer.

Jag brukar jämföra det med om jag färdas med bil från Falun till Köpenhamn och någon annan färdas från Stockholm till Oslo. Vi kommer från olika håll (har olika ursprung för vår resa) och vi har helt skilda mål (vi skall t o m till olika länder). Likafullt kommer våra vägar att korsas. Vi kommer att befinna oss på samma plats trots att vi kommer från olika håll och är på väg till olika länder. (kanske skickar vi båda ett sms från Västerås och då kommer våra gemensamma vänner t o m tro är vi är på samma resa). Så är det också i politiken. Det finns alltid beröringspunkter trots att ursprung och mål är olika.

Med tanke på att synen på människan är grundläggande för de politiska ideologierna är det inte för mycket sagt att de partier i Sverige som står längst i från varandra är just Sverigedemokrater och Kristdemokrater. Och jag är glad, stolt att tillhöra ett parti som värdemässigt står långt, långt ifrån dessa mörka högerkrafter.

2 kommentarer:

  1. Kunde inte hålla med dig mer! En mycket tydlig och bra beskrivning av hur partierna förhåller sig till varandra. Vi har inte bara lite skilda åsikter vi har helt skilda uppfattningar om allt vad människovärde har att göra och således klart olika syn på världen och verkligheten.

    SvaraRadera
  2. Så är det. Då segertåget lämnar perrongen mot 2010 lämnar vi också dessa högerkrafter kvar på samma perrong.

    SvaraRadera