torsdag 2 april 2009

Alla måste vara med ...

...och betala, säger Tomas Östros, angående att åter införa förmögenhetsskatten.
Alla - i det socialdemokratiska Sverige - det betyder: "en del". Det är minsann inte fråga om alla. För flera år sedan undantog socialdemokraterna ett antal miljardärer från denna skatt för att de skulle stanna kvar med sina svindlande förmögenheter i Sverige. Medan de med mindre förmögenheter fick betala skatt.

Nu säger också Skatteverker att det största hotet mot att få människor att "ta hem" sina placerade förmögenheter från så kallade "skatteparadis" är socialdemokraterna och deras tal om att åter införa förmögenhetsskatten. Det kan - ur ett populistiskt perspektiv - vara klokt att införa denna skatt igen eftersom många nu riskerar att tappa sitt jobb, bli utförsäkrade etc. Men - det är bara att böja sig för fakta. Denna skatt är "kontraproduktiv" - att införa den igen förvärrar bara situationen i den svenska ekonomin.

Jag har klurat en del på varför regeringen inte "slantat upp" pengar till kommuner och landsting nu då det ser så mörkt ut. Trots att jag som kommunpolitker skulle applådera ett sådant förslag börjar jag så sakta inse att det kan vara förödande. Idag har omvärlden förtroende för regeringens ekonomiska politik men det kan fort svänga. Skulle regeringen inte hålla igen riktigt ordentligt nu skulle troligen förtroendet för Sveriges förmåga att klara den ekonomiska situationen snabbt förloras. Då skulle det hända grejer - särskilt med tanke på den lilla svenska valutan. Fel eller rätt ? Synpunkter och tankar mottages tacksamt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar