tisdag 22 december 2009

Spännande spänningar

Nu presenteras provvalsresultat på löpande band inom Kristdemokraterna. Ena gången gäller det Riksdagsval, andra gången Landstingsval och nu börjar också resultaten från provvalen gällande kommunlistorna dugga tätt.
Det är alltid spännande att ta del av hur medlemmarna röstat. En sak som är lite tråkig är det låga intresset hos medlemmarna då det gäller provvalet. Inte sällan är deltagandet runt 20-30%. Det som är tråkigt med lågt provvalsdeltagande är att det läggs ned väldigt många arbetstimmar på att genomföra ett provval och då valdeltagandet är lågt så minskar också dess betydelse som ett rådgivande instrument för en nomineringskommitté.
Jag hoppas medlemmarna tar tillvara på den möjlighet som ett provval ger och använder rösträtten nu då kommunprovvalen ligger ute.

En annan aspekt som uppträder vart 4,e år är att människor som inte får en förväntad placering på listan som fastställs "vägrar att ställa upp", "hoppar av", "hotar att lämna partiet" osv. Denna typ av känslomässiga utbrott gynnar varken personerna själva eller partiet. Många gånger har jag därför tillåtit mig tänka tanken "är partiet till för dig eller kan det vara tvärt om...".
För många innebär en placering upp eller ner på en lista, eller tilldelade förtroendeuppdrag efter valet stor skillnad då det gäller pengar i form av olika arvoden. Och vem tackar nej till pengar, det gör väl ingen av oss. Sätter man partiets bästa före de egna intressena brukar sånt här sällan bli problem så därför hoppas jag - inför fortsatta processer - att alla sätter partiintresset före det egna. Då blir tonen i samtalen trivsammare och resultatet för partiet också troligen bättre. Men spännande är det - och spänningar innebär det. Det är så det ska vara i ett parti "vid den här tiden".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar