lördag 23 januari 2010

Lycksele

Några grader kallt, några snöflingor i luften och nomineringsstämma med Västerbottens kristdemokrater är riktgit, riktigt trivsamt.
Mycket folk och god stämmning. Men efter en god lunch var det dags att dra till Ö-viik och 2-årskalas för Jesja.

Eftersom några sa till mig i Lycksele att de uppskattade det jag vidrörde om människovärdesresonemanget ur Kristdemokratisk perspektiv så lägger jag med några rader ur mitt tal.

…åter till det som pratades om vid er höststämma – Jag har ibland mött människor som säger att ni tycker ju likadant som Sverigedemokraterna i flera frågor så vad är skillnaden. Så här brukar jag svara och jag delar mitt svar med er:
Vi tar exemplet med någon av er som sätter sig i en bil hemma i Norsjö och skall köra till Åsele. En annan av er sätter sig samtidigt i en bil hemma i det vackra Storuman och skall till Nordmaling.
Båda skall göra en resa. Men dessa två personer har ett helt annat ursprung för sin resa (då vi talar politik så handlar det om vår ideologiska hemvist, där vi har våra rötter). Dessa båda har dessutom vitt skilda mål för resan – den ena Åsele och den andra Nordmaling (då vi talar politik så handlar det om vilket mål vi har med samhällsbyggandet under livets resa).
Trots att dessa två personer har två skilda ursprung och två helt olika mål så kommer personerna att befinna sig i Lycksele på Kåtan samtidigt och göra exakt samma sak: Fika.
Så tittar vi på jämförelsen med att SD och Kristdemokraterna råkar ha ungefär samma syn på från om samkönade äktenskap te x.
Vi har olika ursprung – vi befinner oss på olika vägar och vi har ett mål för resan som skiljer sig avsevärt.
Det är aldrig dramatiskt att två partier tycker lika ibland – sanningen är ju den att alla partier tycker oftast väldigt lika i sakfrågor.
Men i svensk politik finns inte två partier som står så långt ifrån varandra som SD och kristdemokraterna. Det grundar sig på att de flesta partier de talar om alla människors lika värde och där skiljer Kristdemokraterna ut sig – ordentligt. Vi Kristdemokrater talar aldrig om människor lika värde – punkt. Det säger ju ingenting … hur lågt värde då t ex?
Får en Kristdemokrat en sådan här fråga:
- är alla människor värda lika mycket och skall alla behandlas lika??? På en sådan frågan kan inte en Kristdemokrat svara Ja!
En kristdemokrat svarar svara då att ”Vi Kristdemokrater står för alla människors lika, unika och okränkbara värde.” – och – ”människor skall därför inte behandlas lika. Till exempel skall en dyslektiker måste få en annan typ av undervisning än en person som är en fena i tal, språk och skrivkunskap.”
Nog om detta.
I kommun- och landstingspolitiken har jag många gånger hört politiker säga t ex så här:
Har ni hört någon från ”vänstersidan” säga ungefär så här:
”Det är horribelt – Tant Maja blev änka då hon va 33 år, från den stunden levde familjen i stor fattigdom men hon kämpade och slet och de 6 barnen hade alltid kläder och mat – även om det var på gränsen. Nu har hon kämpat ett helt liv och nu kommer hon inte in på ålderdomshemmet då hon önskar det – de sista åren av hennes liv”
Någon som hört en liknande berättelse…?
Hur ska vi ha det med Maja då… ska hon få rätt ålderdomshemsplatsen nu då hon kämpat så i hela sitt liv ?? Absolut skulle en sosse eller en vänsterpartist svara direkt.
Klura på det så ska jag ta en annan liten berättelse:
Har ni hört nåt sånt här från ”högersidan”:
”Jag träffade Ernst. Han började flotta timmer då han va 12 år, sedan har han jobbat i stort sett varenda dag – han utnyttjade sjukvården en gång då han sågade sig i fingret och fick sy, han behövde också vara sjukskriven en vecka då men sedan har jobbat, betalt skatt. Ja, han har faktiskt betalt in över 14 miljoner i kommun- och landstingsskatt och nu ska det vara stört omöjligt för Ernst att få komma till ett sjukhem eftersom hans starr gett honom starkt nedsatt syn”
Ja, kanske någon liknande berättelse har du hört. Jag har hört dem i verkliga livet som kommunpolitiker.
Hur ska det bli med Ernst nu då. Han som vart en god medborgare och betalat en massa skatt, han har dessutom fostrat sina 3 barn till laglydiga medborgare. Då borde an väl har rätt till Sjukhemsplatsen. Ja, det kan du höra både moderater, folkpartister m fl prata om.
Men hur ser Kristdemokratin på detta?
Tja, Maja skall inte ha ålderdomshemsplats för att hon kämpat i svår fattigdom i hela livet och fostrat 6 barn till glada medborgare. Men det säger gärna folk på ”vänsterkanten” att hon skall ha.
Ernst han förtjänar inte sin plats på sjukhemmet för att han betalat 14 miljoner i kommun- och landstingsskatt och aldrig utnyttjat våra trygghetssystem som en del på ”högerkanten” vill göra gällande.
Kristdemokratin då …. Ja, den säger givetvis att båda dessa skall ha sin ålderdomshemsplats och sjukhemsplats men inte för att de på något sätt förtjänat det. De skall ha samhället stöd, vård och omsorg för att de är människor. Det är människovärdet som gör att de skall ha det som de behöver. Här är Kristdemokratin också ett parti som ”sticker ut”. Är det något vi skall huka för ?
Nej, nej, nej. Sträck på ryggen – vi kan se varenda människa i Västerbotten i ögonen för vi står verkligen på människors sida för att de är människor och inte för vad de presterat eller presterar.

1 kommentar:

  1. Bra Göran. Vi behöver berätta alla "storys" vi kan komma på för att klargöra vår fantastiska politik. Hälsa till Västerbotten och hoppas stämman går bra.

    SvaraRadera