måndag 14 september 2009

Go for Dagfinn

Bilden tagen fra valgkampen i Grönland (Oslo)

Senare ikväll startar sammanräkning av det norska valet. Har nu - på nära håll - haft förmånen att följa valkampen. Jag har skrivit förut att den norska valrörelsen ger ett trivsammare intryck än den svenska på så sätt att den känns varmare.

För mig har varit lärorikt att under 3 dagar lyssna till Kristelig Folkpartis ledare Dagfinn Höybråten. Han har outtröttligt talat om Familjen, de äldre, klimatet och fattigdomsbekämpningen. Riktigt genuint kristdemokratiskt. Mest intressant var att få lära sig mer om Krf,s förhållande till Fremskrittspartiet. Fremskrittspartiet har talat om stödet för Israel, om kristna värden, vilken kan locka en del kristna väljare. Det har dock visat sig att detta är en fasad helt utan innehåll. Då Krfkandidater talat med Fremskrittspartiets kandidater har de ingen som helst koll på vad stödet för Israel eller de kristna värdena står för. Det är helt och hållet en fasad - utan någonting bakom, några slagord man fått sig tilldelat och säga om och om igen enligt dessa Krf politiker.

Krf har också utmanat Frp i debatter om dödshjälp, vilket Frp helt avvisat. Man vill införa aktiv dödshjälp men vill inte diskutera frågan i valrörelsen. Mot bakgrund av vad jag hört av flera Krf politiker i helgen är det fullt förståeligt att Krf,s ledare Dagfinn Höybråten använt en tuff ton då det göller Fremskrittspartietpolitiks . Det hedrar honom - han står på människovärdet sida - han är en sann kristdemokrat och jag önskar honom all framgång i det norska valet. Go for Dagfinn !!

2 kommentarer:

  1. Ja, det är ju fint att vara kristdemokrat. Men när det sker till priset av regeringsmakten är jag inte så imponerad! Att "frysa ut" största borgerliga partiet med fyra gånger så många mandat som KrF håller inte i längden.

    SvaraRadera
  2. Ibland står man så långt ifrån varandra rent politiskt att det är svårt, om inte omöjligt, att söka samverkan enbart av anledningen att få regera. Jag måste tro de norska kristdemokraterna då de säger att det är en avgrund mellan dem och Frp då det gäller synen på människovärdet och då känns det som att deras beslut att inte regera med Frp är helt naturligt. //Göran

    SvaraRadera