fredag 3 juli 2009

Svenska eller finska fordon till försvaret

Nu är debatten i full gång i Sverige - och inte minst i Örnsköldsvik - om köpet av nya fordon till försvaret.
För några år sedan satsade svenska staten ca 1 miljard kronor för att utveckla nästa generations fordon - det som går under namnet SEP.
Nu har Sverige ändå beslutat sig för att köpa ett finskt fordon.

Jag hörde Fredrik Reinfeldt säga - och jag håller helt med honom - att den stora utmaningen under det svenska ordförandeskapet i EU är Klimatfrågan. Samtidigt skall samma svenska land som skall gå före/ta täten i denna - för mänskligheten - stora ödesfråga välja bort ett fordon som ur både miljö och klimatperspektiv ligger i framkant. SEP är ett hybridfordon som även kan köras på el. Hur många sådana militärfordon finns att välja på ?? Troligen inget annat än detta Örnsköldsviksutvecklade fordon. Har inte Reinfeldt pekat med handen tillräckligt tydligt ? Borde inte både miljö- och klimatfrågan vara värt något även då man väljer fordon som skall användas i försvarssammanhang i Sverige och runt om i världen. SEP borde - under det svenska ordförandeskapet - vara ett objekt Reinfeldt skule kunna visa på... "så här tänker vi och gör vi i Sverige" och då kunna lyfta fram både miljöaspekten och klimataspekten.

Nu är dock köpet av det finska fordonet överklagat i Länsrätten i Stockholm som också sagt att avtalet med det finska företaget inte får fullföljas enligt lagen om offentlig upphandling förränn ärendet prövats i rättslig instans.

Det blir spännande att följa fortsättningen i det ärende. I Örnsköldsviks drabbas ca 1000 personer om Hägglunds förlorar affären. Detta i en kommun med 55 000 innevånare. Jämför detta med Stockholmsregionen (om vi räknar med att det där bor 1 milijon människor) så är det jämförbart med att 19 000 personer skulle förlora jobben där på grund av en enda affär. Inte undra på att diskussonens vågar går höga i mellansverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar