fredag 10 juli 2009

Bidra till en bättre värld

Nu pågår ett stort möte om klimatfrågan i Italien. Om några månader samlas man i Köpenhamn igen för att samtala om - det som många anser vara - vår tids stora ödesfråga.
Forskarna i världen är i stort sett överens om något dramtatiskt håller på att hända med vårt klimat.
Visst - det finns några som menar att frågan inte är så mycket att "prata om", att det inte spelar så stor roll vad människan gör och inte gör.
Jag tillhör dem som alltid intresserat mig för miljöfrågor och på senare år även för klimatfrågan. Jag ser själv allvarligt på det som håller på att hända med vår miljö, med vårt klimat, med vårt ecosystem och med orättvisorna i världen.

Men du - oavsett du delar den oro som en stor majoritet av världens forskare gör - eller om du hellre väljer att sälla dig till gruppen människor som gärna "fnyser" och raljerar över frågan så kan du fundera på följande:
* Det kanske ändå inte är så dumt att gå i trappen i stället för att ta hissen ...
* Smörj upp cykeln och ta den - i alla fall för de kortare turerna - i stället för bilen ...
* Låt bilen stå för den där korta turen - ta en promenad i stället ...
* Om du byter bil - köp en som går på gas eller etanol i stället för fossilt bränsle som är på väg ut ...
* Då du köper sylt, mjölk eller havregryn - köp ekologiskt ...
* Spola inte bort vårt friska och rena vatten i onödan ... Lär dina barn också att vara rädd om vattnet.
Listan kan göras lång men börja här - du behöver ju inte säga att du gör det för klimatet eller miljöns skull. Säg bara att du gör det för att må bra, "inte dumt att röra på sig", man får mer för en sån bil då man säljer den om några år eller för att något du äter är godare!!
Om du sen tror på det eller inte spelar mindre roll - men du gör en insats för klimatet och miljön hur som helst - och inte minst för din egen hälsas skull. Mår du och jag bättre så blir ju världen lite bättre :-)
(det viktigaste är att vi inte "pekar finger" åt varann)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar