tisdag 24 augusti 2010

Vinster från vården till aktieägare

I kvällens TV debatt så pratade vänstern flera gånger om hur hemskt det är att vårdföretag i Sverige gjort vinster på 3 miljarder.

Vad vänstersidan inte talar om är att den offentliga sektorn i Sverige - genom stat, kommun och landsting - under årtionden skickat vinster rakt ned i aktieägarnas fickor. Då rör det sig dessutom om avsevärt mer pengar. Pengar som tagits och dagligen tas ur samma börs som pengarna tas som går till vinster till vårdföretagen.

Eller kan det vara så att vänstersidan tror att vägar byggs, järnvägsräls läggs ut, att skolor byggs, att sjukhus målas, att äldeboenden har avtal om ventilationsservice, att vårdcentralen byggs och renoveras - utan att de företag som anlitas gör någon vinst ????

Hur många miljarder har Skanska, PEAB; NCC m.fl företag kammat hem i vinst på olika byggprojekt - betalt med skattepengar?

Jag anar dock en tydligt könsdiskriminering i vänsterpolitiken. Rör det sig om företag där kvinnor i stor utsträckning jobbar så är det inte okey med vinster. Rör det sig däremot om byggföretag, måleri- och ventilationsfirmor då är det helt okey med vinster. För där jobbar ju i huvudsak män.

7 kommentarer:

  1. Det var väl en otroligt dålig liknelse. Menar du att tågförare lägger räls, att lärare bygger skolor och att läkare målar sjukhus när de privatiseras?

    SvaraRadera
  2. Hej. Det är möjligt att liknelsen är dålig - men. En kommun anslår t ex 500 miljer till äldrevård. Ur dessa pengar tas kostnader för att bygga och renovera äldreboenden. Från samma summa tas pengar till mat, personal mm.
    Klagar man att någon privat gör vinst på mat eller personal - måste man också klaga på att någon privat gör vinst på att bygga huset. /Göran

    SvaraRadera
  3. Hade de klagat på att vinstdrivande äldreboenden tar in hantverkare för att bygga om eller måla så hade resonemanget kanske fungerat. Nu blev det ju bara fjantigt.

    Eftersom vi båda är vuxna människor så kan vi väl enas om att både du och vänstern egentligen talar om kärnverksamheten. Ingen, inte ens vänstern, kräver ju att sjukhusen ska bota människor OCH driva måleri.

    SvaraRadera
  4. Min poäng är att företag gör vinster på pengar som kommuner och landsting avsatt till vård skola och omsorg. Att - som vänstersidan - bara ge sig på bemanningsföretag och vårdföretag som tillhandhåller personal blir löjligt då de tillåter företag som gör andra saker än att ta blodprov och vårda gamla att göra vinster - inom samma verksamhet och av pengar som tas från samma börs.

    SvaraRadera
  5. Låt oss anta att du skänker pengar till Röda korset och vill att så mycket som möjligt av dessa pengar ska gå till de behövande? Kräver det att Röda korset måste driva måleri och snickarverksamhet?

    SvaraRadera
  6. Hej
    Självklart är svaret nej på din fråga.
    Mitt blogginlägg handlar om något annat: Om man - som vänstersidan gör - är negativ till att vårdföretag gör vinst därför att kommuner och landsting uppdrar till dem att t ex driva ett äldreboende. (man använder skattepengar till aktieutdelning). Då måste de också klaga på att andra företag som kommunen/landstinget anlitar gör vinst. deras vinst kommer också från skattepengar. Och - jag är rätt övertygad om att vinsterna är avsevärt högre då Skanska bygger ett äldreboende åt kommunen än då sedan Attendo Care drivet själva boendet.

    SvaraRadera
  7. Om SIDA (staten) uppdrar Rädda barnen att hjälpa de som har det svårt så vill de väl inte att en del av pengarna går till utdelning utan till de behövande? Eller hur!?

    Om SIDA (staten) uppdrar Skanska att bygga nya lokaler så kräver de inte samma sak? Eller hur?

    Att de inte har samma krav på de båda är väl knappast löjligt?

    Angående Attendo Care och Skanska så är jag tämligen övertygad om att Attendo Care har en betydligt högre vinstmarginal än Skanska. De har ju dessutom blivit hårt kritiserade för att ha behandlat de äldre som skräp samt för att de smet undan skatt genom bolag i Luxemburg och fonder på Jersey.

    http://www.svd.se/import_np/import_np_inrikes/privat-vardbolag-i-blasvader_1184065.svd

    SvaraRadera