tisdag 20 november 2012

Framtidsfråga

Bloggade i går om vad jag tror blir en stor frågan i valen 2014.

Många kommer att säga: "du har fel".
Jag hoppas verkligen de har rätt!


Anledningen är en rapport, uppgifterna nedan har jag hämtat från mentoronline.se

Jorden går mot en temperaturhöjning på fyra grader under detta århundrade - trots det två-gradersmål, som slogs fast vid klimatmötet i Köpenhamn 2009.
Jorden går mot en temperaturhöjning på fyra grader under detta århundrade. Det framgår av en rapport, som presenterades av Världsbanken på måndagen.

- EN UPPVÄRMNING på fyra grader celsius har vi inte upplevt på jorden de senaste 20 miljoner åren, så det är en oerhört dramatisk förändring av livsvillkoren, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet, i en intervju i Sveriges Radios Dagens Eko.
Rockström kallar ett framtidsscenario med en sådan temperaturhöjning för katastrofalt.

ENLIGT VÄRLDSBANKENS rapport kommer temperaturhöjningen att ske, även om alla länder gör vad de hittills lovat för att minska koldioxidutsläppen.
Forskning visar, att en uppvärmning på fyra grader bland annat skulle leda till stigande havsnivåer och översvämningar. Men följderna av en så kraftig temperaturhöjning är omöjliga att helt förutsäga, enligt forskare.

2 kommentarer:

  1. På sydpolen blir det kallare och istäcket blir större.

    Larmen om sommarens täcke av alger i Östersjön återkommer. Dock så rapporterade
    fiskare om detta redan på 1800-talet.

    I Kvikkjokk har man mätt temperaturen i över 100 år. Köld och värme har legat tämligen konstant. Varmast var det under ett av krigsåren.

    Några spontana ex ur mitt huvud på att det finns fler sanningar.

    SvaraRadera
  2. Ja, det säkert många sanningar och jag hoppas verkligen de som säger att jag fel, har rätt.
    Klimatet på jorden handlar inte om temperaturer på enskilda orter. Det handlar om medeltemperaturen på hela jorden. Mäter man medeltemperatur så är kommer det säkert att bli kallare på vissa ställen och varmare på andra. Är rapporten sann bara till hälften är läget för jorden allvarligt - tyvärr!

    SvaraRadera