torsdag 19 maj 2011

Människans påverkan på klimatet

Sitter och läser lite ur en intressant rapport som handlar om våra utslätt av kväve. Vilken effekt det har på klimatet och på den biologiska mångfalden.


Bundet kväve, som är en så viktig del för jordens livsmedelsförsörjning, ger också upphov till många negativa effekter. Rapporten uppskattar att den årliga kostnaden för skador från kväveutsläpp i Europa motsvarar mellan 70 och 320 miljoner euro - mer än dubbelt så mycket som den extra avkastningen kvävebaserat konstgödsel ger jordbruket.

Kväveläckage orsakar övergödning och bottendöd i hav och sjöar, och nedfall av atmosfäriskt kväve har minskat den biologiska mångfalden i två tredjedelar av Europa med minst tio procent. Kväveinnehållande partiklar till följd av luftutsläpp från jordbruk, industri och trafik är dessutom ett stort hälsoproblem.

Rapporten - från European Nitrogen Assessment -  konstaterar också att miljöpåverkan från köttproduktion inte stannar vid metanutsläpp från kor. Närmare 85 procent av Europas kväveförbrukning går till grödor i djurfoder. Eftersom europén i genomsnitt äter 70 procent mer kött- och mjölkprodukter än nödvändigt föreslår rapportförfattarna bland annat en minskning av köttintaget.  Det blir ingen ryggbiff idag....




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar