torsdag 26 maj 2011

Inte lätt

Att bilda sig en uppfattning efter en tidningsartikel ska man inte göra - men jag kan inte låta bli att reflektera ändå.

Jag läser om Per-Anders Pettersson från Nås i Dalarna. Han kom - för fem år sedan - körande då - enligt Falukuriren - en förvirrad, påverkad och aggresiv man från Uppsala hade stoppat en äldre kvinna som kom körande på väg 71. Mannen hade tagit strupgrepp på kvinnan som skrikande för sitt liv och panikslagen lade sig på signalhornet för att påkalla hjäp.

Denne Per-Anders stannade då sin bil, tog en domkraft som tillhygge och två slag senare hade Pettersson förvandlats till brottsling.
Han räddade kvinnan men nu skall han själv avtjäna ett ettårigt fängelsestraff.

Antagligen hade han inte straffats om han stått kvar och ringt polisen - om nu inte polisen dröjt några minuter och kvinnan dött. Kanske hade han dömts för någon form av passivitet då.

Civilkurage - som jag kan tycka att denne Per-Anders visade - är viktigt. Givetvis är det också viktigt att det som "utövar" civilkurage gör det på ett avvägt sätt.

Enligt Falukuriren fick denne Per-Anders dock inte nåd av regeringen häromdagen utan tvingas nu avtjäna sitt ett-åriga straff - och betala 50 000 i skadestånd till mannen som tagit strupgrepp på den gamla kvinnan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar