torsdag 4 mars 2010

Mer tid för varandra

Jag minns så väl då vi kristdemokrater började prata om den danska modellen "hjemmeservice" och att man borde få göra avdrag för att anlita tjänster i hemmet.
Det blev ett "himla liv" från höger och vänster. Vi fick utstå både det ena och det andra från "alla" håll och kanter.

Åren gick, det ena partiet efter det andra anslöt sig till vad vi kristdemokrater då tyckt rätt länge. Så fick vi regeringsskifte 2006 och det genomfördes i Sverige. "Nu skulle de rika gynnas" sa man från vänstersidan. Visst fick man delvis rätt. Rika personer som socialdemokraterna Göran Persson, Ylva Johansson, Leif Patrotsky nyttjade möjligheten till bidrag men en stor grupp som nyttja avdraget var "vanligt folk", sådana som vill få vardagen att gå ihop, föräldrar som investerar en slant för att få mer tid för barnen, vuxna som avstår något annat för att få mer tid för varandra. Livet blev plötsligt lite enklare att leva för många svenskar.
Men nu - nu ska Mona & Co ta bort det hennes tidigare regeringskollegor först hånat sedan njutit av.
Jag tror att de som skall rösta i höst är så förståndiga så de inser att man kan inte bara gynna de traditionellt manliga jobben genom s.k. Rot avdrag - det skadar inte om även jobb som också skaar jobb för kvinnor i större utsträckning också gynnas.

2 kommentarer:

  1. Men varför ska just de "hushållsnära" tjänsterna gynnas skattemässigt. Är det inte lika bra att låta folk göra avdrag för alla tjänster som nyttjas privat?

    SvaraRadera
  2. Ja, om det vore så då skulle även jag ställa den frågan. Under många, många år har man fått göra avdrag för att måla om, byta golv osv. Jag tycker alltså det är rimligt att man också får dra av för att tvätta målade väggar och skura golven. Kan man sedan utveckla yttelrigare så inte mig emot.

    SvaraRadera