lördag 31 mars 2012

Lite frustrerad

Jag hör nu och då politiker uttala sig om att företag gör vinst då man bedriver vård, skola och omsorg (välfärdsfrågor). Även partisekreterare Carin Jämtlin (S) har gjort det.
Jag är inte frustrerad på henne utan mest på alla journalister som inte orkar ställa frågor till henne och medarbetarna.

Under alla år som kommunpolitiker så fick jag lära mig att om en skola byggs för t ex 200 miljoner kostar det förvaltnignen som arbetar med utbildning ca 20 miljoner i årlig kostnad. Något mer i de första åren för att sedan avta - också beroende på ränteläget.
Det betyder att om företaget som bygger nya Karolinska i Solna gör en vinst på 100 miljoner på detta enorma bygge så innebär det att 10 miljoner drabbar verksamheten på Karolinska - årligen. Översatt i personal handlar det om ca 20 st vårdbiträden, något förre sjuksköterskor. Moe - om detta säger (S) ingenting, och inga journalister ställer heller några frågor.

Sedan kommer man troligen att sluta avtal med någon som årligen gör vinst på ventilationsarbetet osv osv. Men då är man tyst.

Det är tråkigt för balansen i det politiska samtalet då man utelämnar stora, viktiga fakta - och inte en journalistkåren ids lyfta frågan....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar