måndag 9 september 2013

Jag gillar detta

...inte att barn har det svårt ekonomiskt men att det går att hitta vägar för att hjälpa:

– Alla barn ska ges goda levnadsförutsättningar. Nu kommer en riktad satsning till de barnfamiljer som inte klarar av att betala föreningsavgiften till fotbollsklubben eller deltagaravgiften till simlägret, säger barn- och äldreminister Maria Larsson.
Flickor och pojkar som lever i ekonomiskt utsatta hushåll är i mindre utsträckning med på organiserade fritidsaktiviteter än andra barn. Detsamma gäller barn till ensamstående föräldrar när man jämför med barn till sammanboende föräldrar. Det visar uppgifter från Statistiska Centralbyrån.
Fritidspengen som är på högst 3 000 kronor om året kommer att gå till barn i årskurs fyra till nio som lever i hushåll som får ekonomiskt bistånd sedan sex månader.
– Denna satsning i budgeten visar att regeringen tar ett socialt ansvarstagande och att Kristdemokraternas tydliga barnfokus får genomslag, säger Maria Larsson.
– Just detta kan vara avgörande för att ett barn med svårigheter i barndomen ändå klarar sig bra i skolan och livet. Fritidspengen ger dessa barn en möjlighet att utveckla intressen och utveckla en talang. Det är också en skyddsfaktor mot utanförskap.

Fritidspengen ska betalas ut mot faktisk utgift, vilket garanterar att pengarna används för barnens fritid. Regeringens avsikt är att införa fritidspengen den 1 juli 2014. För 2014 anslås 41 miljoner kronor, för 2015 anslås 81 miljoner kronor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar