torsdag 12 september 2013

Bra prioriteringar

..tycker jag. Hörde just en presskonferens om regeringens budgetprioriteringar:

Kristdemokraterna har fått igenom ännu en budgetprioritering. Göran Hägglund presenterar i dag en höjning av bostadsbidraget till barnfamiljer med låga inkomster. Vi har drivit på för stärkt stöd till ekonomiskt utsatta familjer i höstens budget. Maria Larsson förslag med fritidspeng för barn i familjer som har svårt att betala för fritidsaktiviteter är också en förstärkning i den riktingen. Här kommer frågor och svar om de båda förslagen.

Höjt bostadsbidrag i form av särskilt bidrag för hemmavarande barn
Regeringen anser att det är angeläget att fortsätta se över det ekonomiska stödet till grupper som har en högre risk för låg ekonomisk standard. Det familjeekonomiska stöd som har störst träffsäkerhet när det gäller att nå barnhushåll med låg ekonomisk standard är bostadsbidraget.

De allra flesta barnhushåll som söker och tar emot bostadsbidrag är ensamstående föräldrar, 70 procent av de som uppbär bidraget, med en genomsnittlig årsinkomst på 133 000 kronor. Av de ensamstående är 92 procent kvinnor. År 2012 satsade regeringen 1,2 miljarder på att höja bostadsbidraget och utbetalningarna ökade därmed med en tredjedel.

Vad innebär förslaget?
Regeringen föreslår en höjning av bostadsbidraget i form av det särskilda bidraget för hemmavarande barn. Bostadsbidraget med det särskilda bidraget för hemmavarande barn höjs med 200 kronor till 1 500 kronor per månad för ett barn, med 250 kronor till 2 000 kronor per månad för två barn och med 300 kronor till 2 650 kronor per månad för tre eller fler barn.

Varför görs detta?
Förslaget att höja det särskilda bidraget syftar till att gynna barnhushåll med låga inkomster och därmed öka deras marginaler.

Vilka berörs av förslaget?
Barnfamiljer med låga inkomster. De hushåll som i dag får bostadsbidrag är främst barnfamiljer, särskilt ensamstående med barn. Av de ensamstående är 92 procent kvinnor.
Förslaget ska träda ikraft den 1 januari 2014. För 2014 innebär förslaget en ytterligare förstärkning på 466 miljoner kronor genom en höjning av bostadsbidraget i form av det särskilda bidraget.

Fritidspeng för barn med ekonomiskt bistånd
Vad innebär förslaget?
Regeringen vill öka möjligheterna för barn i årskurs 4-9, i ekonomiskt utsatta familjer att delta i organiserade och regelbundna fritidsaktiviteter. Ett stöd med 3 000 kronor per barn och år föreslås. Förändringen ska göras i Socialtjänstlagen (SoL) och 41 miljoner kr anslås 2014 och 81 miljoner kr 2015. Regeringen avser att utreda hur fritidspengen närmare ska regleras.
Varför görs detta?
Barn i ekonomiskt utsatta familjer deltar inte i organiserade fritidsaktiviteter i samma utsträckning som andra barn, visar SCB-rapporten "Barns fritid" (2009). Regelbunden fritidsaktivitet har visat sig vara en god skyddsfaktor mot utanförskap och kan ge en känsla av delaktighet. Barns delaktighet är en rättighet för barn enligt FN:s barnkonvention.
Vilka berörs av förslaget?
Barn i hushåll som fått ekonomiskt bistånd i sex månader eller längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar