tisdag 9 oktober 2012

Längre restid i Stockholm

Idag beskriver Dagens Nyheter kommande problem med den allt tätare trafiken i Stockholm - trots alla väginvesteringar.
Vi talar om trafikinvesteringar som motsvarar 25 Höga-Kusten broar t ex.

Det Stockholm verkar sakna insikt om är att fler och bredare vägar innebär mer trafikstockningar. Detta har väl snart hela Europa insett men här fortsätter man investera och planera för mer biltrafik. Häpnadsväckande kanske upplevs som ett starkt ord men jag tycker nog det.

Fler och bredare vägar sänder ut signaler till medborgarna som får dem att tänka ungefär så här: "Nu kommer det att bli bättre så nu tar jag också bilen".
Fler tar bilen, enorma ytor för att parkera måste till, och eftersom de inte finns så blir köerna inne i stan också större.
Vi kan lära oss av negativa exempel från t ex England.

Men - hur kan man lösa det då? (det går ju gräsligt lätt att klaga men ...)

Ja, lär av andra. Tyskland och Frankrike t ex. Där börjar man i annan ände. I Paris tog man bort många tusen parkeringsplatser. Det skapade givetvis ett kortare kaos men människor insåg att det går inte att ta bilen.
Skulle vi göra så här så tar man inte in bilen till stan, inser att jag kan inte ställa den någonstans utan måste köra hem igen så värst många dagar innan man börjar åka kollektivt, man tar cykeln eller promenerar.

I ett sånt läge måste kollektivtrafiken vara ännu bättre utbyggd så det verkligen uppmuntrar till annat åkande än det klassiska Stockholmsåkandet: En i varje bil !!

Det blir intressant att se hur lång tid politikerna i Stockholm behöver för att inse detta. En utbyggnad av vägarna kommer också att bli svindyrt men det har man dessvärre råd med här...

Här behöver man inte klippa buskar som växer igen gång- och cykelbanor. I stället för att hålla dessa farbara planerar man hellre för att investera 1000 miljoner kronor i nya cykelvägar. Då det i många fall skulle räcka med växelpengar - i sammanhanget - att hålla de redan byggda vägarna farbara. De politiska besluten verkar fattas utan att man ens försöker stava till ordet förvaltarskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar