onsdag 11 januari 2012

Kulturbärare

Jag har läst- och såg i morse på SVT - om diskussionen om vänstern på något sätt "äger" rätten att vara kulturens bärare.

Debatten är ju inte ny men som vanligt oerhört insnöad. Kultur är i alltför mångas ögon något som handlar om några heltidsanställda skådespelare, proffmusiker, författare mm.
Dessa är helt klart kulturbärare - men ack så liten krets vi talar om då.

Hur många tusen Stockholmare, Hässleholmsbor, Ö-viksbor, Pitebor är det inte som ständigt bär kulturen i sin kommun/på sin ort genom engagemang i konstnärsföreningar, körer, storband, stråkkvartetter, teaterföreningar, läshörnor, fiolbyggarklubbar och en massa andra sorters kulturföreningar?!

Dessa stora kulturbärare lämnas helt utanför den debatt som pågår och därför är debatten ganska ointressant. Den tillför i alla fall inget för den svenska kulturskatten eftersom den berör en väldigt liten krets av kulturbärare.
De allra flesta kulturbärare i Sverige utför sitt uppdrag på ideell basis - och brinner ofta starkt för engagemanget. Utan dessa skulle det svenska kulturarbetet i stort sett upphöra. Utom i Stockholm förståss där en stor del av kulturarbetet utförs av avlönade personer. Inget fel i det men sansa debatten och låt den handla om de stora kulturbärarna. De sjuner inte i kör, bygger fioler, målar tavlor eller spelar i orkestrar och mindre band för att de är vänster eller höger. De gör det för att det är kul, för att man fått en uppgift, av intresse och glädjen över att få glädja andra.

Leve oss alla ideella kulturbärare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar