onsdag 18 januari 2012

Förenklingar av kristdemokratin

Nu har jag återigen läst i media om "striden inom KD mellan de konservativa och liberala falangerna".
Min reflektion är: Patetiskt !

Ska försöka förklara varför jag tycker det är patetiskt - och jag gör det utifrån mina egna uppfattningar om vad som är viktiga politikområden.

* Jag tycker det är bra att partiet bygger en familjepolitik som sätter barnet främst.  Är jag då liberal eller konservativ?
* Jag tycker att ett barns föräldrar är de som är bäst lämpad att bestämma vem som tar hand om barnet. Är jag då liberal eller konservativ?
* Jag tycker att alkoholen är ett av de stora sociala problemen i samhället. Inser att den är inkörsporten till användning av andra droger och vill därför inte ha gårdsförsäljning och andra åtgärder som gör alkoholen mer lättillgänglig. Är jag då liberal eller konservativ?
* Jag tycker att samhället ska vara mycket mer aktiv och vaken över miljöproblemen. Är jag då liberal eller konservativ?
* Jag tycker att politiska beslut ska ta mycket mer hänsyn till hur dessa påverkar jordens klimat - och är själv beredd att förändra livsstil för att uppnå en förbättring. Är jag då liberal eller konservativ?
* Jag tycker att den kristna människosynen utgör en mycket bra grund att bygga samhället på, är jag då liberal eller konservativ?
* Jag tycker att samhället ska erbjuda valfrihet för människor att fatta beslut om saker i sin vardag, att välja skola, förskola, läkare, bilmekaniker, buss/tåg/flygbolag, hemtjänst osv. Är jag då en liberal eller konservativ person?
* Jag tycker solidaritet med medmänniskan är mycket viktig. Jag vill vara med och ta ett stort ansvar för att förbättra situationen för människor även i andra länder - även om de bort långt borta - kvinnor som könsstympas, barn som svälter, familjer som är hemlösa. Ja, helt enkelt ha ett generöst bistånd. Har jag då liberala eller konservativa värderingar?

Så här kan jag hålla på att lyfta fram saker som är viktiga och försöka placera in mig i ett liberalt eller konservativt fack och inser det omöjliga. Jag tror de flesta kristdemokrater skulle komma till samma slutsats. Det går helt enkelt inte. Kristdemokrati är så mycket vidare än ett liberalt eller konservativt gruppering. (Eller mitten, höger, vänstersidan också för den delen).

Det goda min reflektion fört med sig är att inse att om inte kristdemokraterna skulle finnas som alternativ att lägga min röst på, blir det inte lätt att hitta alternativet på vad skulle jag då skulle rösta på? Mina värderingar hittar jag inte i en liberalt, konservativt eller socialistiskt fack. Då skulle jag tvingas välja ut någon enskilda frågor och låta de avgöra mitt val av valsedel. Så vill jag inte ha det, och - och hur "hemlös" skulle jag inte vara om det partiet skulle svika i just den enskilda frågan!

Om mediaföreträdare vill ägna sig åt småaktigheter som att placera in oss i trånga fack som liberala eller konservativa, höger, mitten eller vänster så låt dem göra det. Vi bör inte själva göra det. Jag kommer i alla fall aldrig att göra det. Så tycker jag denna tidiga onsdagsmorgon innan jag sätter mig på cykeln och drar till jobbet ...


2 kommentarer:

  1. Min bedömning enbart utifrån din lista är att du hamnar i det "socialliberala" facket och att du kommer att rösta på Hägglund om du har rösträtt på kongressen.

    Har jag fel så har du verkligen bevisat din poäng.

    Har jag rätt så kan man väl säga att även trubbiga och felaktiga benämningar kan fylla en viss funktion.

    SvaraRadera
  2. Jag har nog blivit kallad lite av varje av politiska kollegor under mina 25 år i kommunpolitiken - men aldrig socialliberal. Det är första gången det händer! Att en person med starkt miljöengagemang, för människors personliga frihet och för fattigdomsbekämpning plötsligt hamnar i ett socialliberalt fack är rätt komiskt faktiskt ... Och rösta kommer jag inte att göra!

    SvaraRadera