söndag 24 juli 2011

Människovärdet igen

Då människovärdet åsidosätts är mänskligheten ute på hal is.

Jag har under denna vecka läst en bok om Adolf Hitler och senare en bok som handlar om flykten från Stalins läger. Det är samma äckliga tryne som visar sig. Samma syn på människovärdet. Alltså graderandet av människorvärdet. Det är ju ingen tvekan om att Stalin behandlade alla fånga lika - lika illa. Inte heller någon tvekan om att Hitler behandlade alla judar lika - lika illa. Med det vill jag säga att det inte alls håller att prata om alla människors lika värde - man måste också tala om hur högt man värderar det.

Efter det förskräckliga som hänt i Norge så akualiseras frågan om människovärdet igen. Man kan givetvis inte göra en sådan sak om man anser att människan har ett absolut och okränkbart värde.

"De odefinierbara brölanden Armstrong igår frustade fram på sin helvetesmaskin (en trumpet) vägrar åtminstånde jag uppfatta som några slags musikaliska manifestationer. Ett gott förde denna koncert emellertid med sig. Den gjorde slut den gamla tvisten huruvida apor har ett språk. Den som igår hörde Louis Armstrong föra sina hesa meningsutbyten med mikrofonen kan inte gärna betvivla den saken."
Så skrev Gösta Rybrandt i Aftonbladet 1933.

Det är fruktansvärda saker som satest på pränt för mindre än 80 år sedan. Man tyckte det va okey då tydligen... Hur ser det ut om 20 år, om 60 år, om 90 år? Kommer folk att tycka då att det va konstigt att vi höll människovärdet högre än djurens värde? Tja, vi vet ju inte man jag hoppas verkligen att det samhälle som finns präglas av alla människors "lika, unika och okränkbara värde".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar