torsdag 7 juli 2011

Kvalificerad arbetskraftinvandring

Har tagit del av Folkpartiets utspel i Almedalen om underlättande av arbetskraftinvandrare. Förslaget ser vid en första anblick sympatiskt och förtståndigt ut. Kanada är förebilden säger man. I förordet resoneras det kring högutbildade indier t ex. Nedan följer en ordagrann utskrift av det folkpartistiska förslaget. "Kanada har ett poängsystem där den person som uppfyller vissa kriterier med avseende på utbildning, ålder, språkkunskaper och arbetslivserfarenhet välkomnas till landet. Även personer som arbetar eller nyligen har arbetat temporärt i Kanada inom kvalificerade yrken under minst två år eller som har tagit sin examen i Kanada och därefter arbetat i landet i minst ett år kan kvalificera sig som arbetskraftsinvandrare".

Jag reflekterar kring det och minns mycket väl väl diskussionerna redan från 2005 och detta har fortsatt i olika sammanhang sedan dess. Inte oväntat anses Kanadas invandringspolitik utgå från att själva idén är att invandring skall gynna samhället.
Det är samma knsla jag fick direkt jag hörde Jan Björklund tala om detta i Almedalen.

Vad är då problemet? Ja, för mig handlar det om solidaritet. Solidaritet med land som Ghana, Indien och Nigeria.som förväntas utbilda läkare och sjuksköterskor och sedan skall Storbritannien, Kanada och nu enligt folkpartiet också Sverige dammsuga dessa.
I Ghana finns ca 9 läkare på 100 000 innevånade medan det går ungefär 166 på lika många i Storbritannien.
Ordföranden i bittiska läkarförbundet BMA:s ordförande James Johnson skrev inför G8 mötet 2005 att "Det är helt meningslöst för Storbritannien att ge bistånd till Afrika om vi sedan systematiskt rånar dem på deras mest dyrbara resurs, de utbildade människor som har förmågan att förebygga och behandla sjukdomar". Han talade då om att Storbritannien "rånar" dessa fattiga länder på färdighutbildad arbetskraft genom att själva ständigt underproducera utbildad sjukvårdspersonal.

Nee... Kristdemokratisk solidaritet är något annat än det folkpartiet presenterar så jag hoppas verkligen att detta aldrig blir Allianspolitik som Kristdemokraterna står bakom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar