torsdag 18 juli 2013

"vinster i vården" - igen

Idag - torsdag - skriver Farstabon, tillika socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin i Aftonbladet under rubriken "Ovärdigt att skattepengar går till företagens vinster".

Så pekar hon ensidigt på de som utför omsorg av gamla personer, till exempel Attendo. Hon nämnder inte med ett ord företag som Skanska, NCC, Bosses ventilation, Gunillas måleri, Nordstedts bokförlag, Tarsus sängtillverkare, Isenta plåt, Jannes tak och bygg och alla andra som tjänar miljarder kronor varje år på grund av att skattepengar använts till att ge dessa företag vinst.

Någon skarp tänkare - som till exempel Jonas Sjöstedt (V) - säger då att det är skillnad att sälja mjukglass och vårda sjuka. Ja, det vet väl alla. Saken är bara den att om han vill förbjuda vinster för skattepengar måste han i konsekvensens namn se till att glassförsäljaren inte tjänar ett öre på den glass man säljer till skolor, äldreboenden och sjukhus.

Jag skulle respktera om Carin Jämtlin, Jonas Sjöstedt & Co om de verkligen stod för att "skattepengar inte får gå till företagens vinster". Jag sulle inte dela deras uppfattning men jag skulle ge dem min respekt. Det enda jag kräver tillbaka är att det skulle gälla alla. Man går in och kollar byggföretaget, ventilationsföretaget, måleriföretaget och alla andra som bygger äldreboendet att de inte tjänar en spänn på projektet.
(frågan är hur man gör med de som jobbar åt dessa företag, ska arbetarna få göra vinst?)

Nu gör Jämtin och Sjöstedt inte det - de vänder sig enbart till de som utför vården, driver skolan. Grejen är bara att om byggare av äldreboendet gör vinst men inte den som driver det så "drabbar" detta verksamheten i exakt samma utsträckning som om byggaren inte gör vinst men den som drivet boendet gör vinst. Pengarna tas ur samma kommunala plånbok.

Det där förstår Stefan Löfvén - men inte hans partisekreterare och inte hans politiske kompanjon Jonas Sjöstedt.
 
Nej, lär stat, landting och kommuner att göra bra upphandlingar. Det är nyckeln!
 
Det som sedan är allra viktigast är självklart kvaliteten. Faktiskt oavsett hur huset byggts, vilka böcker och sjukhussängar som levererats som hur "verksamheten" (vård, skola och omsorg) utförs. Kvalitet, kvalitet och åter kvalitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar