torsdag 29 december 2011

Småföretagare

Jag tror att småföretagarna är en mycket, mycket viktig nyckel till att vi ska kunna öka vårt materiella välstånd.
Men - då måste vi också definiera vad vi menar med småföretagare.

Med småföretagare menar jag soloföretagarna. De har ingen anställd och det finns ca 700 000 sådana i Sverige.
De övriga - med en anställd eller fler - är ca 300 000.

Skulle samhället anpassa alla regler och alla "måsten" så de passar för soloföretagarna så kommer de större företagen (de med en anställd eller fler) inte ha några som helst problem att verka i den miljön.
Jag tycker det är viktigt att det sker en förändring så att den enskilde soloföretagare ska finna en välkomnande miljö i samhället för att de valt att blir företagare.

Jag tycker så därför att jag är övertygad om att det är en bra grogrund för det bästa tänkbara företagarklimat.

Men tyvärr så går politiker inte sällan till företagarorganisationer och ställer frågor som "vad behöver samhället göra för att förbättra företagsklimatet". Det är bara det att soloföretagarna sällan är med i en sådan organisation. Politker måste ut till soloföretagarna, sätta sig ned och skapa en bild av hur läget är. Då får man underlag för att skapa ett gott företagarklimat.

onsdag 28 december 2011

Saliga

Saliga är vi som skrattar åt oss själva
för vi kommer alltid att ha roligt !!

Nämndemän

Senast i dag hörde jag en debatt på radion som handlade om vi skulle ha nämndemän i vårt rättssystem och om de i så fall ska vara politiskt tillsatta.


Själv förstår jag den kritik som framförs ibland mot systemet att nämnemännen inte speglar vår befolkning, men det behöver ju inte innebära att det är idén det är fel på. Men visst - har man en tingsrättsförhandling och det man har att tillgå är 3 män som är 60+ så är det inte bra. Inte för att det är något som helst fel på män som är 60+. Det hade givetvis varit lika galet om 3 nämndemän i en förhandling bestått av 3 tjejer om är 25-30 år.


Det är viktigt att nämndemännen består av personer i olika åldrar och med olika bakgrunder. Det som många politiker kritiserar innebär ju att man kritiserar sin egen brist på fantasi då det gäller rekrytering och tillsättning av nämndemän.


Min åsikt är att nämndemännen fortsättningsvis tillsätts politiskt, men att de politiska föreningarna tar frågan på allvar.

1998 skulle Kristdemokraterna tillsätta 4 nämndemän i Örnsköldsviks tingsrätt. Det första nomineringskommittén gjorde var att höra av sig till Tingsrätten och förhöra sig om vad som saknades i nämndemannakåren. Svaret var, kvinnor, utlänskt födda och ungdomar. Efter det beskedet tog den kristdemokratiska avdelningen (föreningen) sitt ansvar. Man tillsatte 4 personer. 2 kvinnor och 2 män. Den äldsta va 40 år. 3 var mellan 20 och 30 år. 2 var födda utanför Sverige. de andra partierna fortsatte ungefär som vanligt men ded det ansvar vi tog så var plötsligt gruppen på 30 nämnemän plötsligt mycket mer en spegel av samhället.


Jag tycker ma ska behålla det system vi har idag - men de politiska partierna måste ta avsevärt mycket större ansvar i tillsättandet av nämndemännen och inte tillsätta dem som tack för lång och trogen tjänst.

lördag 24 december 2011

Julafton

Vaknat i min dotter Hannas gästrum.
Tänker på vad bra jag har det. Tänker på vad bra vi har det i Sverige - även om alldeles för många ändå på något sätt finns utanför en kärleksfull gemenskap.

Tänker också på människor som finns i andra delar av världen där  det råder stort mörker. Där  människorvärdet knappast är högre än djurens.
Tänker på att det är så mycket jag kan göra för att bidra till en något ljusare framtid för någon.

Inte minst har det sjunkit ned i mitt själsliv då jag härom söndagen hörde berättas om ett projekt som Filadelfiaförsamlingen i Stockholm bedriver i ett afrikanskt land där synen på kvinnan är frukstansvärd. Bara medan vi bevistade Gudstjänsten den söndagen våldtogs - statistiskt - 50 kvinnor. 50 människor med samma värde som du och jag som får sitt liv slagit i spillror.

Men - det finns hopp. Det finns människor som ser problem, tar tag i dem och det ger resultat. Tro hopp och mycket kärlek!

God Jul

lördag 17 december 2011

Vadå grupperingar?

I samband med att diskussionen uppstått om vilken person som skulle vara bäst att leda Kristdemokraterna och händelser däromkring händer några märkliga saker som jag reflekterar över denna lördag.

Det börjar talas om grupperingar och positioner och jag frågar mig i soffan där jag sitter: Vad är syftet?
Jag har läst att det finns liberala grupperingar att det finns konservativa grupperingar, att det finns en frikyrkovänster osv. Vilket syfte har människor som gör dessa indelningar? Om media gör det bryr mig inte men då personer i partiet gör det, ja, då blir jag bekymrad. Det verkar som att Kristdemokrati inte duger. Jag förstår inte... men det är ju ändå inte något nytt :)

Jag har självklart fått höra genom åren - beroende på vilken politisk fråga det gällt - att "du låter som en sosse", "värst vad du är konservativ" osv. I en sakfråga kan givetvis personer tycka sådant. Det bryr mig inte alls. Kristdemokratin kan uppfattas på många sätt - beroende på vilken politisk fråga det gäller - men det betyder inte att Kristdemokratin är något annat än Kristdemokrati. Vi behöver inte alls etiketter som konservativ, liberal, höger, frikyrkovänster, borgerlig. Det förvirrar bara. Alla Kristdemokrater borde i stället fundera på hur jag självkan lära mig att aldrig använda annat uttryck om partiet än Kristdemokrati, och givetvis själv hitta en tydlig mening om varför jag just är kristdemokrat.

En av de mest märkliga som hänt på senare tid va då en högt uppsatt Kristdemokrat skrev på Facebook att personen höll på de konservativa i den danska folketingsvalet. Jag kunde inte låta bli - så jag kommenterade snällt att "för min del håller jag på Kristdemokraterna". Att folk reagerar på det får man räkna med men att jag skulle bli "påhoppad" av aktiva kristdemokrater bekymrar mig mycket, mycket, mycket...

Ja, det va min lilla lördagsreflektion innan jag drar in på Östermalm för att spela storband på en julkonsert.


fredag 16 december 2011

Fredag i Stockholm

En fredag då mycket hänt.
På KRIS har vi börjat flytta. I Riksdagen har kristdemokraternas valberedning föreslagit ny partistyrelse.
Runt om i hela Stockholm går människor omkring och funderar på om man ska köpa en IPad eller en surfplatta till sina barn.
Runt om i Stockholm går samtidigt människor och funderar på om man ska kunna köpa julkorv, för då kanske man inte har råd att betala hyran.

Jag såg ett exempel på detta häromdagen. En ung mor med dotter va och handlade. De stod i kassan framför mig. De hade handlat för drygt 40:-. Mamman la fram en kuvert med mynt. "Det fattas 10 kronor" säger kassörskan. Mamman tar sig för pannan, stoppar i ett Visa kort - men det finns inte 10 kronor på kortet. Då lämnar hon tillbaka ett litet paket smörgåspålägg och fick så passera kassan...

Ja, hon är inte ensam. Så är det. Många har inte pengar till mat för dagen... Inte heller räcker det till sockar innanför skorna. Så var det för denna mamma. Jag funderar många gånger över vad jag kan göra för dem. Det är nog så att både du och jag kan göra något för människor nära oss - som inte har det lika bra som vi.
Jag kan t ex sticka ned en hundring i en grannfamiljs brevlåda, jag kan diskret säga till kassörskan "jag betalar den tian då det blir min tur". Ja, det är nog bara viljan och fantasin som sätter grnser för vad vi kan göra för en medmänniska.

lördag 3 december 2011

Då man bor i Sthlm passar man inte på.

Då jag - för snart 3 år sedan - flyttade till Stockholm var det inte bara en som sa ungefär så här till mig: "jag har nu bott där i X antal år och jag nyttjar nästa aldrig det kulturutbud som finns - trots att jag oftade talade om det innan jag bodde i Sthlm"....

Jag förstår att det kan bli så. Lyckliga omständigheter har dock gjort att jag den sista tiden kunnat se Zpanska flugan, hockey på Hovet, Riktiga män och ikväll blir det Hamburger börs. Förutom saker som konsert med By Grace och andra höjdarupplevelser. Det gäller liksom att passa på ...


torsdag 1 december 2011

100 åriga rekord

Det har slagits många hundraåriga rekord i november.
1-5 grader varmare än genomsnitt i södra Sverige. 5-8 grader varmare i norra Sverige.
Skönt kan man tycka.... Så är deet om det bara vore temperaturskillnader som ger oss svenskar lite varmare väder.

Men det är inte så enkelt. Det är hela klimatet som förändras. Och vilka drabbas? Inte vi - det är människor i ländeer där man redan har det svårt som drabbas avsevärt hårdare.

Därför hoppas jag att det klimatmöte som pågår ska ge resultat.

Sverige har redan skrivit på ett avtal som miljlminister Lena Ek refererade till i morse i SVT. Det säger enligt henne att Sveriges fordonsflotta ska vara fossilfri 2030. Genomsnittsålderna för en bil i Sverige är ungefär 16 år. Det betyder att om 2 år blir det inte tillåtet att sälja bilar som drivs av bensin och diesel. Undrar bara hur detta är förberett... vet bilbranschen om det, vet oljebolgaen om det osv???

Tja, jag tvivlar. Men blir det så är det lysande!!

söndag 27 november 2011

Klimatmötet

 
Jag hoppas att klimatmötet som startar i morgon ska ta krafttag i klimatfrågan.

Inte mycket har hänt sedan fiaskot i Köpenhamn för 2 år sedan. Redan nu ser vi klimatförändringar som oroar. Om några tiotal år kan det vara kaotiskt p g a våra utsläpp. Men - det förhindrar inte att du och jag varje dag kan göra små insatser både för klimatet och miljön.

För den kommande generationen får vi aldrig ge upp!!

lördag 26 november 2011

I ständig förändring

Har jag berättat att jag ska bli farfar, och morfar igen?
Nee, trodde väl det. Men så är det. Min son Emil och hans Elin ska har barn till sommaren och ungefär samtidgt ska min dotter och hennes Alexander har barn. (Amanda har, sedan snart 4 år Jesaja).

Ser fram emot förändringen. Miljarder människor har varit med om det förut - ändå känns det både stort och unikt. Faktum är att det också är både stort och unikt. Dessa "gryende varelser" är givetvis helt unika - därför är det faktiskt unikt.

Och farfar/morfar är glad!

måndag 7 november 2011

Egoism e trist

Ska gnälla lite - inte för att inte jag klarar mig - utan för att viss egoism är sååå trist.

För några veckor sedan stals min nya cykel utanför Centralen i Sthlm. (Det ha - der hänt många andra så det är inte så märkvärdigt). Så i går - söndag kväll - kom jag till Centralen igen. Cykeln stod kvar - men - någon behövde ett helt bakhjul. Vad gjorde denne person då? Jo, skruvade bort ett riktigt hjul från min hoj, ställde dit sitt trasiga...
Klämmigt. Men tanken - "jag har ett problem - istället för att lösa det ger jag problemet till någon annan".

Trist egoism!

fredag 28 oktober 2011

Intensiva dagar för en valberedning

Jag förstår att arbetsbördan tilltar ganska rejält nu då kristdemokraternas valberedning går in i en arbetsintensiv fas efter det att nomineringstiden avslutats.
Någon kanske tycker "där skulle jag vilja vara med", i syfte att påverka eller utöva makt eller.... Men man ska komma ihåg att ett sådant uppdrag också rymmer vakennätter, magknip, känslor av "ångest". Alltså, att göra rätt osv.
Glassig är det det då absolut inte.
Stort lycka till i det viktiga arbete - från en som är mycket tacksam att inte sitta i den positionen nu!

måndag 24 oktober 2011

Jubileumshelg

Har precis varit med om fantastiskt bra arrangerad jubileumshelg.
I början av 70-talet fick jag mina första lektioner i hantering av trombonen av Peter Preston.

Sedan har jag spelat mer eller mindre kontinuerligt.
Föregående helg hade en av de orksterar jag spelat i genom åren - Pingst.Brass - 60 års jubileum.
På fredag kväll träffades vi och övade. Redan kl 9 på lördag fortsatte övandet och kl 18 på lördag hade vi vår jubileumskonsert. 14 låtar under ledning av 6 olika dirigenter. Senare på kvällen var det jubielumsfest och spelandet fortsatte även på söndag.

Människor hade tagit sig från olika delar av landet för att vara med, ja, inte bara landet. Den som åkt längst bor nu i England och kom till Örnsköldsvik för denna helg.
Det är imponerande med allt ideellt engagemang som håller musiken levande i vårt land.

Jag är glad och tacksam för att fått vara med - glad över alla timmar jag lagt ned på musik, även om det sällan låter så bra som jag önskar att det skulle göra. Men det har gett mycket gemenskap och glödje genom åren :)

Biobränsle

Hörde idag att Biobränslet nu är Sverigeis största enskilda energikälla för uppvärmning. Är det sant är det fantastiskt...

onsdag 19 oktober 2011

Var tänker (S) göra indragningar i kommuner och landsting?

Socialdemokraterna - har sin budgetmotion - föreslagit att ta bort arbetsgivarrabatten för ungdomar under 26 år.
Det innebär ca 3 000 miljoner i högre kostnader för kommuner och landsting.
Tänker man blocka bort händer i vården?, tänker man minska på personaltätheten på förskolorna? ..... eller?
Snacka om att "rasera välfärden", för att citera sossarna själva!

Kommunledningsdag

Tjänstgör idag på SKL (Sveriges kommuner och landsting) där Kristdemokraterna håller kommunledningsdag.
Ovanligt många ledare i kommunerna har kommit till Stockholm idag.
Trevliga sammanträffanden med norrlänningar, skåningar, folk från mellansverige (Bertil Eriksson från Ovanåker och Ingemar Wiklander från Härnösand och en massa andra.

Duktiga föredragshållare. Tja, en bra dag helt enkelt!

I morgon blir det Big  Band battle i Hallonbergen. En slags tävling mellan två av stans storband; Sundbybergs storband och Air Mail Big Band.

Välkommen dit.

 


tisdag 18 oktober 2011

Reflektioner över något som hände för länge sedan men som är aktuellt ocks

Jag har läst några artiklar i media den senaste tiden där det beskrivs att "den ena partiledarkandidaten för Kristdemokraterna 2004 hade fler nomineringar än någon annan".
Ingen av dessa media har ställt en enda fråga till mig – som var ordförande i den valberedning som 2004 hade ansvar att ta fram förslag på partiledare för Kristdemokraterna.
En av landets kvällstidningar hade 2004 ringt runt i landet och frågat vem de nominerat som partiordförande och på så sätt sammanställt en "tre i topp lista". Vid ett tillfälle kommenterade jag detta med ungefär följande ord: "såsom tidningen tagit fram sitt underlag och som man dragit slutsatser kan jag inte säga att tidningen har fel. Därmed inte sagt att man kommit fram till rätt slutsats".
De flesta inser att man inte alltid kan tro på det som skrivs i en kvällstidning eller annan media. Även där görs det fel ibland och andra gånger gör man inte sitt jobb tillräckligt grundligt. Så var det denna gång. Till deras försvar ska också sägas att vi i valberedningen inte underlättade deras arbete eftersom vi inte lämnade ut vårt arbetsmaterial till media. Anledningen till det var bland annat att vi inte utelämnar personer som vänt sig till valberedningen med sina synpunkter.
Vi hade inbjudit till en mycket öppen nominering. Då vi lade ihop allt engagemang i processen konstaterade vi att antalet engagerade Kristdemokrater räknades i tusental. Det handlade om 8-10 kandidater som man hade diskuterat ute i landet. Distrikt, kommunorganisationer lokalavdelningar och medlemmar tog tillfället att lämna synpunkter. Det handlade om hundratals nomineringar.
Jag minns också att jag vid presskonferenser läste högt ur några nomineringar (utan att avslöja namn och avsändare). En av dessa lätt så här: "Vi har röstat och här är våra synpunkter: Person P 9 röster, Q 8 röster, R 4 röster, S & T 1 röst vardera". En annan nominering lär ungefär så här: "Det viktiga för oss att det blir någon av personerna U eller V. Vem av dem det blir spelar ingen roll men då distriktsstyrelsen ändå röstade fick U 9 röster och V 8 röster". Hur ska en valberedning bedöma sådana nomineringar? Ska man bedöma att distriktet ville ha U och inte V? Självklart inte. Båda var ju deras kandidat.
Vårt arbete i 2004 års valberedning handlade om mycket mer än en matematisk sammanräkning. Så här skrev jag i ett utkast till pressmeddelande "Nomineringarna har varit en del i våra sammanvägningar. Vi har vridit och vänt på många stenar. Vi har lagt ihop plus efter plus för våra kandidater. Kanske också något minus ibland"
En del media sprider för närvarande att vissa personer fick fler nomineringar än vad vissa fick.  Poängen är dock att det inte finns någon sammanräkning av vilka som fick flest nomineringar inför partiledarvalet 2004. I alla fall inget som gick att tolka entydigt. Vi gjorde några försök minns jag men insåg att hur vi än vände och vred på saken var det en helhetsbedömning som var själva poängen.
Däremot hade valberedningen en uppsjö av uppgifter som vi hade att ta ställning till under processens gång.  Jag gör mina reflektioner nu eftersom plötsligt skriver vissa journalister saker om det som hände 2004 – precis som om det va sant det dom skrev. Men en sak är säker – det va en process som va oerhört energikrävande. För mig kändes det extra mycket, bland annat därför att allt skedde mitt under en tid då min älskade pappa dog och vi hade begravning efter honom… Det gör att även vissa detaljer bleknar så glömmer jag aldrig helhetsintrycket från denna tid. Dessutom skulle man sköta ett jobb, en mängd politiska uppdrag, hinna spela och vara pappa. Att vara pappa var det viktigaste – trots att trycket från media och partimedlemmar speglade något annat.


måndag 17 oktober 2011

Åtvidaberg

Ja, nu är de återigen i Allsvenskan. Detta fotbollslag från Östergörland som - av någon outgrundlig anledning - varit ett av få fotbollslag som jag hållit på "under alla år".
Så - då är det väl bara att glädjas. Men varför??

Faktiskt - jag vet inte varöfr jag hållit på Åtvidaberg, Göteborg och Degerfors "så länge jag kan minnas". Kanske har det med några fotbillsprofiler som spelat i dessa lag under åren. Vem känner inte till Ralf Edström, Torbjörn Nilsson, Roland Sandberg m fl ?

måndag 10 oktober 2011

Hur behandlas män respektive kvinnor

Om jag inte missminner mig så betalade Mona Sahlin tillbaka alla pengar i den s.k. "Tobleroneaffären". Det rörde sig om summor under 100 000.
Håkan Juholt säger att han gjort fel och har betalt tillbaka "det kvällspressen" säger att han är skyldig. Det rör sig om summor över 100 000.

Framtiden får utvisa om han kommer att behandlas som hans företrädare behandlades i mitten av 90-talet - och som levde fortfarande under valrörelsen 2010. Då försökte (oftast män) göra sig lustig över hennes dyra handväska. Ingen diskuterade statsministerns skor, socialministerns skjortor eller skolministerns kostymer. Inga prisjämförelser mellan olika sko-, skjort- eller kostymmärken.
Jag tillhör dem som tycker mig se att kvinnor bedöms hårdare än män i dylika situationer. Vilken jag f.ö. tycker är helt groteskt.

fredag 7 oktober 2011

Fredag igen

Sitter på ett tåg som ska ta mig till Vänersborg. (där har man f.ö. de godaste semlor jag hittills smakat).
Nu är det inte semlor som föranleder mitt besök i denna vackra stad utan jag ska hålla i en utbildning i morgon.

Har nu två halvtidstjänster, en hos KRIS och en hos Kristdemokraterna. En viss tendens finns att det blir mer än 40 tim. vecka men det är inget jag dör av. Är van och trivs med det.

Klurar som mest nu bara på om jag ska reparera blien för att få den igenom besiktingen... Men, det är ett I-landsproblem. Särskilt då jag nästan aldrig använder den. 2 ggr i veckan p g a att jag ska ta mig på spelningar men annars står den mest. Kanske jag inte alls behöver den.


onsdag 5 oktober 2011

Snötiningsmaskin

Läser att Banverket ska in förskaffa en jättemaskin som töar snön.
Jag hoppas verkligen att det ska lyckas.
Samtidigt kan jag inte sticka under stolen med att jag är lite skeptisk. Varför?
Om det t ex är 5 grader kallt en dag, man kör maskinen och smälter snön. På natten blir det 10 grader ... Risken är att det blir ännu mer is att ta hand om. Men - jag hoppas jag ahr fel och Sverige ska slippa alla problem vi haft ett par vintrar.

tisdag 4 oktober 2011

Ovant

Jag tycker nog det är lite märkligt det som pågår i partiet just nu.
I stället för att arbeta med frågan om vilka som ska ingår i vår partistyrelse via sina lokalavdelningar och sitt partidisrikt så gör man det via debattartiklar, facebook, bloggar mm..

Det är sunt och bra att man diskuterar hur en partistyrelse ska utformas. Det är bra att de som innehar ett sådant förtroendeuppdrag synas och ifrågasätts. Men Kristdemokraterna har en valberedning som arbetar året runt (vilket inte alla partier har) just för att medlemmarna hela tiden ska ha någon att vända sig till med sina synpunkter.

Tja, lite märkligt känns det ...
Nog tror jag det skulle vara bättre för partiet om det skötts i ett öppet arbete inom partiet - och stannat där.

Lite märkligt är det också att höra personer idag säga saker om hur valberedningsarbete gick till 2004 - som inte stämmer. Så pass minne har jag fortfarande från det arbetet att jag minns att det va fler än 4 namn som diskuterades. Jag minns också tydligt att media gjorde några försök att kartlägga stödet för olika kandidater genom att vända sig til partidistrikten. Jag minns också tydligt samtalen med många mediaföreträdare och hur jag försökte förklara för dem att de måste vända sig till alla lokalavdelningar och alla kommunorganisationer, förutom distrikten, för att få en komplett bild. Men det va det ingen som brydde sig i.
Valberdningen som 2004 presenterade en komplett presidium hade mycket omfattande underlag för sina beslut. Flera exempel på hur underlaget såg ut informerades också helt öppet både vid presskonferenser och vid de två Rikstingen 2004.
Genom åren har jag lärt mig - och hanteringen i kvällspressen 2004 bekräftar min erfarenhet - att allt som tidningarna skriver inte är korrekt. Det va i alla fall så 2004. Ska man använda information från hanteringen 2004 bör man söka sina källor på fler håll än i kvällspressens arkiv.

onsdag 28 september 2011

Cyklister lever farligt

Ser på TV att IF gjort en undersökning som visar att cyklister lever extra farligt.

Kommentarer i samhället de klassiska. "Cyklisterna kör som idioter", "Bilisterna tar ingen hänsyn till cyklisterna", "Gångtrafikanter är inte kloka".
Så enkelt är det inte - tycker jag.
Det finns gångare som uppträder korkat, likaså cyklister och bilister. Det finns också många många fler av "varje sort" som uppträder hänsynsfullt och med respekt för andra.

Vi människor är olika. Ibland gör vi vårt yttersta för att bringa trivsel till vår omgivning - men så misslyckas vi plötsligt. Råkar vi då sitta i en bil kallas låter det "bilister är inte kloka". Så är det också om vi går eller cyklar i trafiken.

Men visst är det få cykister som respketerar högerregeln och övergångsställen. Visst finns det en massa bilister som har svårt att hitta sin blinkers då man svänger och det finns gångtrafikanter som har mer fokus i sin mobil än på att man vistas i trafiken. Allt detta är farligt och faktiskt lite egotrippat.

Mer hänsyn till varandra, oavsett vi går cyklar eller kör bil i trafiken gör det lättare att leva. Det är ju det som betyder nåt.

Men för den skull - glöm aldrig cykelhjälmen då du cyklar!!

måndag 26 september 2011

Gräsligt

Tycker det är både gräsligt och upprörande att kvinnor fortfarande har lägre lön än män.
Jag kan för huvud taget inte förstå att en arbetsgivare kan komma tanken att erbjuda kvinnor lägre lön än män.
Var är det för människosyn som präglar sådant täänkande.

Nej, det är ju det mest självklara som finns att kön eller hudfärg inte ska påverka lönen. Det enda som ska göra det är kvalifikationerna.

USA till skamvrån

Min partiledare Göran Hägglund skrev häromdagen följande i sitt veckobrev. Jag delar helt hans uppfattning:

"USA  borde ställa sig i skamvrån

Natten till i torsdags verkställdes dödsstraffet mot Troy Davis i Georgia, USA. Dödsstraff är barbariskt. I fallet Davis är det dessutom så att det saknas teknisk bevisning som knyter Davis till det brott han anklagats för. Domen baseras istället på nio vittnesmål, varav sju har tagits tillbaka.

Vi vet inte om Davis är oskyldig eller inte, men blotta misstanken att så kan vara fallet är argument nog att hans dödsstraff aldrig skulle ha verkställts. Sedan 1973 har 130 personer blivit släppta ur dödscell i USA sedan det framkommit att de varit oskyldigt dömda. Hur många oskyldiga som faktiskt har avrättats lär vi aldrig få veta.

Det är inte värdigt ett demokratiskt land att avrätta sina egna medborgare. USA borde ställa sig i skamvrån."

torsdag 22 september 2011

Offentlig diskussion om partiledaren

Många verkar vilja föra en offentlig diskussion om partiledarskapet i Kristdemokraterna.

Först vill jag säga att den diskussionen alltid måste föras - och det är bra då den förs.
Det jag har svårare med är att den förs i offentöliga sammanhang.

Till skillnad från t ex socialdemokraterna som tillsätter en valberedning kort tid innan sin kongress - och ibland i början av kongressen så har vårt parti en valberedning som jobbar året runt. Därför tycker jag att den viktiga diskussionen om vilka som ska utgöra partistyrelsen och yttersta partiledning skall föra med valberedningen. Om inte - ja, då borde vi fölrsta bestämma oss för att byta modell. Att föra diskussionen offentligt och sedan låta det utmynna i val av valberedning innan vårt Riksting som samlar ihop allt som kommit fram under resans lopp. Inte bland - som nu görs. Jag tycker inte det är bra.

Tyck till - säg vad du tycker - men gör det till valberedningen. Har vi nu denna modell så tycker jag den skall följas.

Brukar tycka SJ är bra

...men just nu är jag lite irriterad. Jag har åkt till Örebro ett antal gånger den senaste tiden. Då jag betalar biljetten betalar jag för kaffe. Men tre gånger på raken har kaffemaskinen vart ur funktion. Kommentaren från medresenärer som reser oftare än jag är "ja, den har inte funkat på länge". Inte irriterad över 10,an eller 20,an jag får betala och inte får något för utan mer på SJ,s attityd. Man fortsätter dagligen att ta betalt för något man inte kan leverera och verkar inte bry sig ett skvatt. Sådan attityd gör att man hoppas att andra ska få köra tåg på samma sträcka. Jag lovar - då skulle aldrig SJ kunna vara så nonchalant. Inte ens då det gäller något så simpelt som en kopp kaffe.

söndag 11 september 2011

Ny vecka med mycket jobb och mycket musik

Då den nya arbetsveckan börjar i morgon så är det en vecka där jag - förutom arbetet på KRIS (kriminellas revanch i samhället) kommer att ägna en hel del tid och energi åt musiken.
Den delen av mitt ideella jag har genommåren gått i vågor. Ibalnd mycket, ibland för mycket ibland lagom och ilband för lite. Jag har legat ganska lågt med detta sedan jag flyttade till Sthlm för 2½ år sedan.
På måndag blir det storband i Solna, på torsdag trombonkvartett och brassband i City och på lördag ska jag hoppa in och spela brass i Tyresö. Dessutom har jag åtagit mig att skriva ett jubileumsarrangemang för Pingst-Brass i Örnsködlsvik som jag spelade med fram till för 2½ år sedan. Det är på slutvarvet nu men det ujppdraget gjorde att jag slängde "flera bollar upp i luften". En av dem plockade jag ned och har i stort sett färdigställt - med hjälp av sonen Emils förträffliga notskrivningsprogram. En annan idé har rullat runt i luften så pass länge att jag ska plocka ned den också... Så nu blir det nya, många timmar notskrivning igen.
Jag gör det för att jag trivs med det - och därför tycker jag att jag har det bra!

Alla gnäller på SJ

Med stor respekt för de som stressas av förseningar, som drabbas av missade anslutningar mm. Och visst - precis som på så många andra ställen - finns det medarbetare på SJ också som har en dålig dag. Jag måste dock säga att jag är mycket nöjd med SJ och vad de levererar. Oftast funkar det väldigt bra, oftast är medarbetarna väldigt serviceinriktad.
Tja, jag är rätt och slätt rätt en rätt nöjd kund till SJ.

Det är klart att jag också påverkas av att jag tas fram miljövänligt och klimatsmart de gånger jag väljer tåget. Visst får man va nöjd..?

torsdag 25 augusti 2011

Vad ska sänkas

Enligt Expressens gallup så tycker 7% att krogskatten sak sänkas. 93% tycker att skatten för pensionärerna ska sänkas.
Inte svårt att hålla med !!

Sitter nu på tågen hem från Örebro. Jar varit där för KRIS räkning (kriminellas revanch i samhället). Satte mig på cykeln vid halv sju i morse. Cyklade till Södermalm där jag hoppade in i Christer Karlssons bil. Nu blir det till att ta tunnelbana tillbaka till söder innan jag kan sätta mig på cykeln igen. Jag har inte gett upp cyklingen än....det ska nog till nåt allvarligt ifall jag gör det. Men ikväll måste det bli bil igen. Bastrombonen är för tung för att ta på hojen - så långt.

onsdag 17 augusti 2011

Onsdag i söder

Efter en tvåmilatur på cykel så sitter jag nu på ett tåg som ska ta mig till Kumla där KRIS (kriminellas revanch i samhället) har en utbildning för f.d. kriminella.
Viktigt och intressant!

lördag 13 augusti 2011

Så va det gjort

Har lovat mig själv att sammanställa ett fotoalbum till mitt barnbarn.
"Morfar och jag under mina första 3 år".
Det hann gå 3½ men nu är det färdigställt.
Tänk så mycket man hinner med på den tiden.

Hedersgäst på jazzklubben har inte alla vart då man är drygt 1 år...
vart skogshuggare, hockeyspelare, vart på djurparker, nöjesfält och inte minst - fikat "några" gånger.

tisdag 2 augusti 2011

Då man läser ...

...vad som sades i den svenska politiska debatten under 90-talets början - från framförallt Ny Demokrati så börjar jag i alla tycka mig förstå den koppling som finns mellan rasistiska bråk, främlingsfientlighet och dessa uttalanden. På något sätt verkade dessa uttalanden legitimera synen på invandrare som en stor, tärande grupp människor.

Först och främst har människor samma unika och okränkbara värde oavsett man har invandrat, utvandrat eller alltid bott på samma ställe hela sitt liv. Det är liksom inte sånt som ger en människa dess värde.
 Men - det är också viktigt att vi vågar säga ifrån de gånger vi hör något sägas som t ex är generaliserande. Typ "alla invandrare" ... det är lika fel som att säga "alla Opelägare", elller alla cyklister eller alla murare.... Människan är unik och skall behandlas därefter. Visst - det finns Opelägare som fuskar med skatten, men alla Opelägare gör det inte. Det finns invandrare som stjäl, men alla invandrare gör inte det. Det finns murare som fuskar men alla murare gör inte det. Genralisera inte och bidra till att inte spä på främlingsfientlighet.
Behandla helt enkelt människor som du själv vill bli behandlat!

Tänk...

Jag sitter i en buss mitt ute i dalaskogarna. "Var så god - trådlöst internet finns på bussen" står det på en skylt.
Om en stund sitter jag på ett SJ tåg mot Stockholm. - Trådlöst ? Neej.
All heder åt Dalatrafik!

söndag 24 juli 2011

Människovärdet igen

Då människovärdet åsidosätts är mänskligheten ute på hal is.

Jag har under denna vecka läst en bok om Adolf Hitler och senare en bok som handlar om flykten från Stalins läger. Det är samma äckliga tryne som visar sig. Samma syn på människovärdet. Alltså graderandet av människorvärdet. Det är ju ingen tvekan om att Stalin behandlade alla fånga lika - lika illa. Inte heller någon tvekan om att Hitler behandlade alla judar lika - lika illa. Med det vill jag säga att det inte alls håller att prata om alla människors lika värde - man måste också tala om hur högt man värderar det.

Efter det förskräckliga som hänt i Norge så akualiseras frågan om människovärdet igen. Man kan givetvis inte göra en sådan sak om man anser att människan har ett absolut och okränkbart värde.

"De odefinierbara brölanden Armstrong igår frustade fram på sin helvetesmaskin (en trumpet) vägrar åtminstånde jag uppfatta som några slags musikaliska manifestationer. Ett gott förde denna koncert emellertid med sig. Den gjorde slut den gamla tvisten huruvida apor har ett språk. Den som igår hörde Louis Armstrong föra sina hesa meningsutbyten med mikrofonen kan inte gärna betvivla den saken."
Så skrev Gösta Rybrandt i Aftonbladet 1933.

Det är fruktansvärda saker som satest på pränt för mindre än 80 år sedan. Man tyckte det va okey då tydligen... Hur ser det ut om 20 år, om 60 år, om 90 år? Kommer folk att tycka då att det va konstigt att vi höll människovärdet högre än djurens värde? Tja, vi vet ju inte man jag hoppas verkligen att det samhälle som finns präglas av alla människors "lika, unika och okränkbara värde".


söndag 10 juli 2011

Värden i livet

Som ingen av mina bloggläsare kunnat missa så har jag ett barnbarn. En liten kille som nu är 3½ år.
Jag vet också att människors tjat om barnbarn många gånger upplevs inåtvänt, egotrippat och rätt ointressant för omgivningen.

Nu har lilla killen bott här hos mig en vecka. Jag har haft förmånen att ägna mig åt den lille till "100%". Tider och annat har varit helt anpassat till honom. Dagarna - som har bestått av besök på badplatsen, Skansen, Gröna Lund, spelat fotboll och lekt som barn brukar göra.

Idag har jag reflekterat över detta - som massor avmänniskor givetvis gjort före mig. Inser att jag är priviligierad. Få dela en 3-årings tankar, glädje och bekymmer och frågor helt utan stress, helt på hans villkor. Och vad upptäcker jag? Jo, jag är inte "bara" barnvakt utan detta ger mig en massa dessutom. Av både insikt och utsikt.

torsdag 7 juli 2011

Kvalificerad arbetskraftinvandring

Har tagit del av Folkpartiets utspel i Almedalen om underlättande av arbetskraftinvandrare. Förslaget ser vid en första anblick sympatiskt och förtståndigt ut. Kanada är förebilden säger man. I förordet resoneras det kring högutbildade indier t ex. Nedan följer en ordagrann utskrift av det folkpartistiska förslaget. "Kanada har ett poängsystem där den person som uppfyller vissa kriterier med avseende på utbildning, ålder, språkkunskaper och arbetslivserfarenhet välkomnas till landet. Även personer som arbetar eller nyligen har arbetat temporärt i Kanada inom kvalificerade yrken under minst två år eller som har tagit sin examen i Kanada och därefter arbetat i landet i minst ett år kan kvalificera sig som arbetskraftsinvandrare".

Jag reflekterar kring det och minns mycket väl väl diskussionerna redan från 2005 och detta har fortsatt i olika sammanhang sedan dess. Inte oväntat anses Kanadas invandringspolitik utgå från att själva idén är att invandring skall gynna samhället.
Det är samma knsla jag fick direkt jag hörde Jan Björklund tala om detta i Almedalen.

Vad är då problemet? Ja, för mig handlar det om solidaritet. Solidaritet med land som Ghana, Indien och Nigeria.som förväntas utbilda läkare och sjuksköterskor och sedan skall Storbritannien, Kanada och nu enligt folkpartiet också Sverige dammsuga dessa.
I Ghana finns ca 9 läkare på 100 000 innevånade medan det går ungefär 166 på lika många i Storbritannien.
Ordföranden i bittiska läkarförbundet BMA:s ordförande James Johnson skrev inför G8 mötet 2005 att "Det är helt meningslöst för Storbritannien att ge bistånd till Afrika om vi sedan systematiskt rånar dem på deras mest dyrbara resurs, de utbildade människor som har förmågan att förebygga och behandla sjukdomar". Han talade då om att Storbritannien "rånar" dessa fattiga länder på färdighutbildad arbetskraft genom att själva ständigt underproducera utbildad sjukvårdspersonal.

Nee... Kristdemokratisk solidaritet är något annat än det folkpartiet presenterar så jag hoppas verkligen att detta aldrig blir Allianspolitik som Kristdemokraterna står bakom.

söndag 26 juni 2011

Midsommarsöndag

Har haft en lugn, skön och trivsam midsommar.
Min dotter Hanna och hennes Niklas har bott här och vi har haft det både trevligt och kul tillsammans.
Även vädret har vart på gott humör.
Nu avrundas helgen och de ska snart åka norrut. Men om några dagar får vi ses igen då det blir resa norrut mot Umeå och Rikstinget.
Sedan blir det nog en morfar/barnbarn vecka förmig och Jesaja här i Stockholm.


lördag 18 juni 2011

Inte hunnit blogga

Det va några dagar sedan... Men jag har haft mitt enda barnbarn Jesaja här sedan i tisdags. Då får man inte sitta för mycket vid sin dator. Barn märker fort var man har sitt fokus ...
Men trevligt är det. Att barn ska ha det bra har alltid präglat mig. Har gjort vad jag kunnat då det gäller de egna barnen - som nu är vuxna. Nu är det delat fokus mellan dem och denna lilla krabat. Till och med cykeln har fått vila flera dagar.

Under dessa dagar har saker och ting hänt som jag reflekterat över. Att Maud Olofsson avgår va väl inte alldeles otippat. Denna Olssonska familj från Högbyn/Arnäsvall/Örnsköldsvik/Ångermanland har givetvis präglat centerns politik under många, många år. Hon och hennes bröders pappa Harald va många år både kommunal- och landstingsråd. En nära vän och rådgivare till både Gunnar Hedlund och inte minst Torbjörn Fälldin. Både han och hans söner har jag haft fömånen att arbeta politiskt med under många år. Fick också förtroendet att representera Örnsköldsviks kommun vid Haralds jordfästning i Arnäs kyrka. Det är ingen tvekan om att de människor jag nämnt till stor del har präglat Centerna politik under många år. För mig - som haft förmånen att känna till dessa människors gärning är det lite av en epok som avslutas. Jag önskar i alla fall Maud stor lycka och framgång i det hon tar sig för efter dessa 10 år.

På måndag är den sista repetitionen med trombonen för denna remin. Då drar jag ned till Västerheninge för att spela med Södertörns brass. Ett trevligt och duktigt gäng musiker som håller till i Stockholms södra delar.






tisdag 14 juni 2011

Cykla mot rött

Läser om en centerpartist här i Stockholm som tycker att cyklister i vissa fall skall få köra mot rött ljus.
Jag både fattar och icke fattar.

Först så fattar jag inte vitsen med att sätta upp trafikljus för dyra pengar och sedan låta folk får köra oavsett de lyser grönt, gult eller rött.
Å andra sidan har Stockholms stad visat att man har oändligt med pengar och då förefaller det inte alldeles oligiskt att man sätter upp trafikljus som man kan köra förbi oavsett vilket färg de lyser.
Med "oändligt med pengar" menar jag till exempel:
Man tar värdefull stadsmark, gör cykelbanorav den  men sedan är cykelbanorna icke farbara under vinterhalvåret. Man sandar ovanpå lössnö (på min cykelväg minst 20 gånger under den gågna vintern). Helt bortkastat, men har man oändligt med personal och maskiner som man måste sysselsätta och en oändlig källa av pengar så förstår jag ändå. Man planterar träd som växer in i cyeklbanorna så de blir trafikfarliga, sedan måste man dit och röja och ta bort. Man tar stenar och anlägger kanter på cykelbanorna och denna vecka har man kostat på annonser och vill att vi cyklister ska mejla och tala om vaar de värsta hindren finns.  Ja, då har man gott ställt - Men onödigt känns det.

söndag 12 juni 2011

Kantighet

Sitter med hörsnäckan till telefonen i ena örat och skriver med mina två händer.

Skall återberätta det jag just hör från resecentrat i  Borlänge.
SJ tåget är en kvart försenat. Beskedet från SJ är att tågen till Vansbro och Falun väntar in resenärerna.

Då resenärerna kommer ut på perrongen finns inga väntande tåg. De avgick strax innan SJ tåget ankom.
Resenärerna får då höra att taxi är beställd.

Taxibilar kommer, taxibilar åker men den bil som va beställd till Vansbro är just nu 5 mil bort - i Rättvik.
"- men kan inte någon av bilarna som står här och inte har någon körning få köra oss?"
"- nej, ni får vänta till den bil som just nu är i Rättvik kommer hit".
(till saken hör att de bilar som står inne i Borl'änge och kan köra omgående är både kombibilar och minibussar så det är inget fel på storleken)

Ett alldeles strålande exempel på kantighet som drabbar både kunder och SJ själva. (eftersom tiden går uppfylls restidsgarantin så resenärerna får tillbaka 100% av biljettpriset.)
Varför måste SJ vara såååå himla fyrkantig då man många har visat att man har kompetent personal som själva kan fatta smidiga beslut som gynnar både kunder och företaget.


onsdag 8 juni 2011

Sommarfest

Ikväll hade vi sommarfest på jobbet med vår Riksdagsgrupp.
3 goda rätter - trevlig samvaro - mycket sång och avtackning.

För min del börjar min anställning avslutas och jag tillhörde också det lyckliga - de som avtackades. Eller lycklig.. jo, visst är det trist att sluta ett arbete man trivs med men lycklig för att ha haft fömånen att arbeta tillsammans med dessa trevliga och kompetenta människor.

tisdag 7 juni 2011

Nationaldagen 2011

Så var en innehållsrik Nationaldag till ända.

En dag som började med en cykeltur från Farsta Strand till Bromma där jag har min son och hans fru. Fika i grönsgräset och allmänt trevligt.

Då jag skulle påbörja cykelturen hem så upptäckte jag årets första punktering. Inga problem - grejer finns i cykelväskan. På några minuter va det fixar...
Ja, fixat ja... Det pös ganska snabbt ur den nyrepade slangen. Då bytte jag helt enkelt slag - kollade insidan av däcket mycket, mycket noga. Efter nån minut pös det där också. Lagade och skiftade slag igen... Det slutade med att jag kunde ta mig hem de 2,2 milen - men fick pumpa cykeln 10 ggr under den resan. I morgon blir det nytt däck och ny slag. Det är nog bästa att börja om från början helt enkel.

Sedan bar det av till stan igen. Dags för spelning. Kungsträdgårdens stora scen med Air Mail Big Band. En mycket lyckad spelning. Fullt ös i "Night in Tunisia" som fick bli avslutningen på vår konsert. Rumsent en Nationaldag? Tja, jag tyckte den satt som ett smäck i alla fall !!
Och - dirket efter denna spelning så äntrade Emil coh Elin scenen för att spela med Therese Fredenvall. Det va mycket Sydhage på Kungsan denna dag.

Allt kunde slutat vid 22.30 om inte Emil ringt - glömt hycklarna till lgh i stan. Så då började körningar igen..... Men allt fick ett lyckligt slut.

tisdag 31 maj 2011

Mycket på en semesterdag

Idag har det vart en dag som innehållit många olika saker.

Direkt på morgon tog jag mig an persiennerna i sovrummet. Den ena hade inte gått att dra upp på ett tag så nu monterade jag ned dem och fixade till snören mm.
Medan de torkade - efter en välbehövlig tvätt färdigställdes chokladbiskvierna jag påbörjat i måndags kväll.

Lite läsning, korsordslösande på en solig balkong avrundades vid 15 tiden då jag satte mig på cykeln och drog iväg till Sollentuna för flygbladskampanj. En kampanj för att både små och stora ska kunna vistas på stora idrottsevenemang. Skall människor känna sig trygga där behövs det att de är alkoholfria.

På väg hem blev det middag på Engelen - i härlig sommarvärme. 6 mil på cykeln gör det skönt att lägga sig i sängen ikväll.

fredag 27 maj 2011

Ö-viksfredag

Har haft en ganska arbetsfri dag i Örnsköldsvik idag.
Med ganska så klagar jag inte. Att supportera människor på telefon är oftast bara en plusfaktor för mig. Det tar inte på mina krafter utan jag mår bra att få göra sånt och gör det därför både gärna och ofta.

Men - i övrigt har jag vart helledig. Vaknade i mitt barnbarns rum av att han ville ha välling. Upp och koka välling och sedan somnade både han och jag igen.

Efter en lång frukost tog vi oss ned på stan. Han på cykel och jag springande efter. Nu sover han av utmattning - så här långt har han aldrig cyklat i hela sitt liv på en dag.

Ikväll väntar en mysig kväll med döttrarna innan jag återvänder hem till Stockholm i morgon igen.

torsdag 26 maj 2011

Resedag

I går cyklade de dryga fem milen från Hulån till Leksand.
I Leksand träffade jag företrädare för lokalavdelningen och kommunpolitikerna.
Vitsippepris delades ut till en 29-årig ordförande i demensföreningen. En hjälte!

Idag ska jag ta mig till Örnsköldsvik för att  börja i Överhörnäs ikväll. Där ska jag träffa mina vänner i Kristdemokraterna.
I morgon ska mitt barnbarn Jesaja få vara ledig. Det blir en morfardag.
Så hoppas jag att det ska fungera med flyget i Stockholm på lördag .. håller tummar!

Inte lätt

Att bilda sig en uppfattning efter en tidningsartikel ska man inte göra - men jag kan inte låta bli att reflektera ändå.

Jag läser om Per-Anders Pettersson från Nås i Dalarna. Han kom - för fem år sedan - körande då - enligt Falukuriren - en förvirrad, påverkad och aggresiv man från Uppsala hade stoppat en äldre kvinna som kom körande på väg 71. Mannen hade tagit strupgrepp på kvinnan som skrikande för sitt liv och panikslagen lade sig på signalhornet för att påkalla hjäp.

Denne Per-Anders stannade då sin bil, tog en domkraft som tillhygge och två slag senare hade Pettersson förvandlats till brottsling.
Han räddade kvinnan men nu skall han själv avtjäna ett ettårigt fängelsestraff.

Antagligen hade han inte straffats om han stått kvar och ringt polisen - om nu inte polisen dröjt några minuter och kvinnan dött. Kanske hade han dömts för någon form av passivitet då.

Civilkurage - som jag kan tycka att denne Per-Anders visade - är viktigt. Givetvis är det också viktigt att det som "utövar" civilkurage gör det på ett avvägt sätt.

Enligt Falukuriren fick denne Per-Anders dock inte nåd av regeringen häromdagen utan tvingas nu avtjäna sitt ett-åriga straff - och betala 50 000 i skadestånd till mannen som tagit strupgrepp på den gamla kvinnan.

måndag 23 maj 2011

Tur eller ..

Just då "Mästarnas mästare" tonades ned vid 21-tiden i går slocknade min TV.
Inte något liv alls va det tal om.

Första tanken: - elände!

Andra tanken: - hur gammal är den, finns garanti, har jag kvittot kvar?
Efter 20 minuter konstaterade jag att kvittot va kvar och att garantin gäller 17 dagar ytterligare.

Skönt!

söndag 22 maj 2011

Innehållsrik lördag

Har vart på Sergels torg och spelat bastrombon med City brass idag.
Eftermiddagen har ägnats på Bååtska rummet. Kristdemokratiska kvinnoförbundet har nordisk konferens.
Duktiga föreläsare.
Vad kan vi lära oss av de som är Slagfärdiga?
Anna Källdén sa så här:
Om huset brinner - börja intervjua den drabbade i huset, eller om hon är "nyräddad" på gräsmattan utanför - eller i det nya huset.
Då kommer du att få olika svar beroende på i vilken av dessa situationer personen befinner sig i. Så är det också för t ex en misshandlad kvinna. Ställa samma frågor så får du olika svar beroende på om du ställer frågorna då hon står med en alldeles färsk blåtira inlåst i en rum i hemmet. Eller om hon nyligen räddats och befinner sig hos kvinnojouren - eller om hon efter några år befinner sig i en ny, trygg och lycklig relation.

Där för kan samhället inte behandla alla enbart som offer - samhället har också skyldighet att se den erfarenhet och kunskap som finns hos alla dessa överlevare/slagfärdiga.

Lärorikt!






































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































torsdag 19 maj 2011

Människans påverkan på klimatet

Sitter och läser lite ur en intressant rapport som handlar om våra utslätt av kväve. Vilken effekt det har på klimatet och på den biologiska mångfalden.


Bundet kväve, som är en så viktig del för jordens livsmedelsförsörjning, ger också upphov till många negativa effekter. Rapporten uppskattar att den årliga kostnaden för skador från kväveutsläpp i Europa motsvarar mellan 70 och 320 miljoner euro - mer än dubbelt så mycket som den extra avkastningen kvävebaserat konstgödsel ger jordbruket.

Kväveläckage orsakar övergödning och bottendöd i hav och sjöar, och nedfall av atmosfäriskt kväve har minskat den biologiska mångfalden i två tredjedelar av Europa med minst tio procent. Kväveinnehållande partiklar till följd av luftutsläpp från jordbruk, industri och trafik är dessutom ett stort hälsoproblem.

Rapporten - från European Nitrogen Assessment -  konstaterar också att miljöpåverkan från köttproduktion inte stannar vid metanutsläpp från kor. Närmare 85 procent av Europas kväveförbrukning går till grödor i djurfoder. Eftersom europén i genomsnitt äter 70 procent mer kött- och mjölkprodukter än nödvändigt föreslår rapportförfattarna bland annat en minskning av köttintaget.  Det blir ingen ryggbiff idag....




fredag 13 maj 2011

Bortskämd

Nu har jag vart bortskämd med fint väder i drygt en vecka... idag är himlen mörk av moln och det hänger regn i luften. Då tycker jag det är  trist = bortskämd !!

måndag 9 maj 2011

Våldsbrotten ökar

Polisen Katrin vid Söderortspolisen säger till tidningen "Mitt i Söderort" att det märks en markant ökning av anmälda våldsbrott på våren.
Runt 80% av våldsbrotten på helgerna relateras till alkohol.

De flesta gånger jag hör reaktioner mot detta heter åtgärden fler poliser, synligare poliser, hårdare straff etc.

Min erfarenhet är att man når längre om man gör åtgärder "vid källan" än om angriper symtomerna.
Här tror jag att den kristdemokratiska principen som kallas subsidiaritet är en bra medicin. Som exempel: Att familjer själv skall avgöra (och inte samhället) hur omsorgen om deras egna barn skall ske. Men - subsidiariteten slutar inte där. Den innebär också att det ska samhället ska ha en stödjande roll gentemot de familjer som inte klarar av sin föräldraroll fullt ut. Här tror jag att synen på frihet har tagit för stor plats av hur viktigt det är med stöd.

Jag tror att stöd till familjer, så att de klarar av att vara förebilder, att sätta ramar för sina barn är mycket viktigt. Min erfarenhet är att det finns bättre förutsättningar för barn och ungdomar då det finns föräldrar som ställer krav, bryr sig och engagerar sig. Stora insatser där föräldrar lär sig inse hur viktigt det är att deras barn och ungdomar förlägger sin alkoholdebut så sent som möjligt tror jag är jätteviktigt. Mycket viktigare är hårda straff de gånger de hänt något. Även om det inte behöver stå i motsats till varandra.

För mig är det nästan som att fly från verkligheten då man "ropar" på åtgärder som skall ta itu med ett symptom, men nästan alldeles tyst då det gäller att ta itu med orsaken till symtomen.
Sedan är det en annan grej att det är ganska ute att tala om alkohol som källan till många av samhällets stora problem... för mig är det också ett sätt att blunda för verkligheten. Men att ungefär var fjärde plats inom sjukvården är alkoholrelaterad är nog inget man ska blunda för tror jag.