onsdag 28 december 2011

Nämndemän

Senast i dag hörde jag en debatt på radion som handlade om vi skulle ha nämndemän i vårt rättssystem och om de i så fall ska vara politiskt tillsatta.


Själv förstår jag den kritik som framförs ibland mot systemet att nämnemännen inte speglar vår befolkning, men det behöver ju inte innebära att det är idén det är fel på. Men visst - har man en tingsrättsförhandling och det man har att tillgå är 3 män som är 60+ så är det inte bra. Inte för att det är något som helst fel på män som är 60+. Det hade givetvis varit lika galet om 3 nämndemän i en förhandling bestått av 3 tjejer om är 25-30 år.


Det är viktigt att nämndemännen består av personer i olika åldrar och med olika bakgrunder. Det som många politiker kritiserar innebär ju att man kritiserar sin egen brist på fantasi då det gäller rekrytering och tillsättning av nämndemän.


Min åsikt är att nämndemännen fortsättningsvis tillsätts politiskt, men att de politiska föreningarna tar frågan på allvar.

1998 skulle Kristdemokraterna tillsätta 4 nämndemän i Örnsköldsviks tingsrätt. Det första nomineringskommittén gjorde var att höra av sig till Tingsrätten och förhöra sig om vad som saknades i nämndemannakåren. Svaret var, kvinnor, utlänskt födda och ungdomar. Efter det beskedet tog den kristdemokratiska avdelningen (föreningen) sitt ansvar. Man tillsatte 4 personer. 2 kvinnor och 2 män. Den äldsta va 40 år. 3 var mellan 20 och 30 år. 2 var födda utanför Sverige. de andra partierna fortsatte ungefär som vanligt men ded det ansvar vi tog så var plötsligt gruppen på 30 nämnemän plötsligt mycket mer en spegel av samhället.


Jag tycker ma ska behålla det system vi har idag - men de politiska partierna måste ta avsevärt mycket större ansvar i tillsättandet av nämndemännen och inte tillsätta dem som tack för lång och trogen tjänst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar