torsdag 30 april 2009

ungdomarna vänder oss ryggen...

 ...sa man på TV häromkvällen. Nu väljer de unga väljarna oppositionen i stället enligt samma uppgiftskälla.
Jag säger inte att jag har svaret men jag har en teori om varför ungdomarna lämnar oss. Frågan om fattigdomsbekämpning, bistånd, klimat, rättvisa i handel och annat utbyte mellan länder och liknande frågor är sådant som ungdomar gärna pratar om/engagerar sig i  idag. Där tror jag vi Kristdemokrater borde kunna vässa oss i. Vi har politiken men borde bli bättre att lyfta dessa frågor.

Men det känns som att våra "Topp 4" kandidater till Europaparlamentet har "känningar" i dessa frågor. Det är också så att de lyfter dessa frågor - på lite olika sätt. Kanske är det därför som oponionssiffrorna är bättre för oss då det gäller EU-valet än Riksdagsvalet ... kanske, kanske, kanske.

Har landat i Örnsköldsvik efter en halvdag i Sthlm. Har nu ägnat 3½ dag till introduktion och ett stort antal möten bland parti- och alliansvänner. Börjar känna ganska tydligt åt vilket håll jag önskar dra ... Men har många intryck kvar att samla in än.

Och till alla er Kristdemokrater i Uppsala med Mikael Oscarsson i spetsen - Lycka till med ert stora möte på 1 maj. Kristdemokraterna brukar ha det överlägset största 1,a maj tåget i Uppsala och så blir det nog i år också. Kristdemokraterna är på G... var så säker !!!

Fika

 
...är alltid ett viktigt inslag i vardag och helgdag.
(tog en bild på kaffemaskinen på min nya arbetsplats - helt okey faktiskt)

Har hunnit med ett par fika idag men nu blir det resa till Örnsköldsvik - packning och lasta släpvagn som den gode Allan Matsson ställt till mitt förfogand. Allan - är ju allas Allan. Min barn kallade honom inte morfar utan just Allan - ännu mer då de var små än vad det gör idag.
Undra vad Jesaja kommer att kalla mig: "Göran - morfar - godisgrisen - fikakungen". Alla fyra alternativ är ju rätt och spela roll vilket det blir. Det viktiga är ju relationen vi kommer att ha. Det är redan varm och förtrolig - trots att hans ålder endast är 15 månader. Nu skal jag till Örnsköldsvik och träffa honom och mina döttrar. Fina tjejer ska alla veta.... Jag e faktiskt en stoltare farsa än morfar.

Nu skall jag ta del av vad som hänt i Örnsköldsvik, det politiska livet där under denna vecka. Säkert något intressant att rapportera ikväll.


onsdag 29 april 2009

Övikare finns överallt

Det är inte bara inom ishockey som man träffar Örnsköldsviksbor lite runt om i världen.
Bara idag - fast jag mest vart inomhus i ett soligt Stockholm har jag mött dem. Tommy som är gift med en gammal ungdomkompis från Ö-vik, Rebecca som är dotter till en ungdomskompis och Agneta Lundberg - riksdagsledamot för socialdemokraterna hör till de som hälsat mig välkommen till huvudstaden idag.

Det är inte bara "strandskyddet" som RIksdagen har debatterat idag. Även Apoteksmonopolet har förändrats. Nog kommer det att ta ett tag innan allt "satt sig" i den frågan men det är något som verkligen är på tiden. För håll med mig - visst är det märkligt att var och varannan butik och bensinstation får sälja Folköl men inte den Ipren som behövs för att dämpa huvudvärken dagen efter... Nu har i alla fall "spaden satts i jorden" för en viktig förändring.

Här i riksdagskorridorerna är det tyst nu. Kanslichefen va kvar såg jag och Västernorrlands Riksdagsledamot Liza-Maria Norlin. Ur min dator strömma "All the way" med Andraé Crouch... Nostalgi.

tisdag 28 april 2009

Musik och byggmöjligheter

Ikväll var jag på Musikhögskolan och lyssnade på Calle Stålebrings musikprojket. Det gjorde jag därför att min son lirade bas och det va en bra och trevlig musikupplevelse. Vilka musiker och kompositörer det fostras fram i Sverige...

Såg att Riksdagen i morgon fattar beslut om "Strandskyddet". Eftersom jag är uppvuxen i Örnsköldsvik med alla dess vackra stränder så är det en gåta att det är nu först som detta beslut skall fattas. Det borde gjorts för många, många år sedan.

Då man ser en fin och inbjudande strand så beror det ofta på att människor slitit och släpat i 10-tals år för att få just sin tomt/strandremsa inbjudande och fin. Man har burit stenar, röjt sly och huggit ned träd som växt ända ned till vattenbrynet. Vanligtvis har det varit omöjligt att gå iland från en båt - och har det varit möjligt att gå iland så har man inte kunnat vistas där. Till och med då man färdas i Mälaren finns det långa, långa strandremsor som inte en människa kan nyttja. Ibland är det bra för området behövs för att vår fauna och natur skall leva vidare. Men - många mil stränder skulle kunna upplåtas och nu kommer möjligheten att finnas. Grattis Sverige - en dag i förskott - till det beslut som Riksdagen skall fatta.

Ens barn

...är ju det viktigaste man har - oavsett vad som händer.
Jag är inget undantag. Efter jobbet trampade jag till Sundbyberg för att lyssna på grabben och hans Elin som "repade" inför sin USA turné med gospelkören By Grace.

Ja, resten är historia nu men komiskt va det. Cyklade fel igen då jag skulle hem så det blev flera mil på kvällskvisten också. Men va gör det då man fått sitta och se och höra Emil (grabben) lira bas i en timme. det va de värt.

måndag 27 april 2009

Första dagen

...på nya jobbet i Stockholm. Hyfsat mycket att sätta sig i kan jag säga.
Men hur började dagen ?? Ja, så komiskt. Jag satt mig på cykeln och visste att på 30 min skulle jag va på jobbet - i god tid, och bara det är ju en sensation i sig - att jag skulle komma i god tid :-). Så tog jag fel i någon korsning och hamnade alldeles åt pepparn. Hann cykla 3 mil innan jag nådde Mynttorget. Nu får vi se hur det går ikväll.... törs jag ens sätta mig på hojen eller är det lika bra att övernatta här så man inte kommer vilse :-) ?

Hur som helst så känns det bra. Jag känner mig såååå välkommen och ser fram emot att köra hårt nu framöver... men jag har mycket att lära. Mycket att lära av alla dessa superduktiga och trevliga människor som jag har runt om mig.

Fikat då... hur går det med det ?? Lugn, lugn... det har hunnit blir många fika idag och fler blir det innan dagen är slut.



Nya tider

Så ... första cykelturen till nya jobbet är avklarad - en solig söndagmorgon i Stockholm. Här kommer jag att jobba på Mynttorget 2.
Hann fortsätta cykelturen till Musikhögksolan där min son och hans fru Elin plugggar. Dessutom jobbar Emil som vaktmästare vissa helger. Så nu har jag också gått igenom Accis :-))


onsdag 22 april 2009

Storbandsavsked

En ny kväll med avsked. ÖBB - Övik Big Band - är en instution i Örnsköldsvik, ett band jag vr med och startade för så där en 30 år sedan :-)
Ikväll va sista repetionen med detta trivsamma gäng. De spelar vidare och jag drar vidare. Så är det ibland.
Hoppas hittta nåt storband i Stockholmstrakten - men så här trivsamt som i ÖBB kan bli svårt.
Önskar er alla polare ÖBB det bästa framöver. Med en ledare som Jonas Öberg kan det bara bli bättre och bätttre.

Ni skulle förresten se korgen med godis jag fick av mina arbetskamrater idag - vid en jättetrevlig lunch. Då kan man snacka om Värsta grejen :-))

måndag 20 april 2009

Sista kvällen med detta gäng

Denna vecka är en ovanlig vecka i mitt liv. Det är en vecka med en flera uppbrott på grund av att jag flyttar från Örnsköldsvik eftersom jag strax byter jobb.
"Varje" måndakväll - under en massa år - har jag suttit med i denna orkester och spelat brassmusik. Pingst-Brass har alltså varit en viktig del i mitt liv. Musiken är ju själva motorn men det jag värdesatt mest är gemenskapen med alla polare i orkestern. Som trombonist är det givetivs gemenskapen med trombonpolarna Anders, Elisabeth, Peter, Bengt och Petter som varit djupast men i hela orkestern råder en djup och äkta värme. Jag tar med mig många goda, roliga och varma minnen och räknar givetvis att ta med mig trombonen då jag åker till Örnsköldsvik och hälsar på. Ett, tu, tre så sammanfaller besöket med en spelning och då hoppas jag få hoppa in och lira med gänget.

Just nu ringer en - för mig okänd - Örnsköldsviksbo och framför sitt tack för de insatser hon tycker jag gjort i kommunpolitiken. Dessutom gillar hon mitt favoritordspråk som jag lämnade till lokaltidningen då de gjorde en intervju. Här får ni den också:
"Att enbart klaga är som att gunga gungstol - man har något att göra men man kommer ingen vart"


söndag 19 april 2009

Klimathotet är inte överskattat - tvärtom ...

...är klimathotet underskattat. Få - om ens någon - forskare går idag ut med uppgifter om sin bedömning av det man sett och forskat omkring då det gäller klimatfrågan.
I och för sig är det bra men många av dessa forskare bär på en mycket större oro över utvecklingen än vad man sätter på pränt.

Klimtatkrisen är lika reell som finanskrisen - men inte lika "lätt" åtgärdad. Den stora skillnaden är att Klimat och Eco-systemkrisen i världen har en mycket längre cykel. Med det menar jag att det tar mycket längre tid att få effekt av vidtagna åtgärder. Jag tycekr det är jätteviktigt att arbetet fortsätter - men med mycket större energi än vad som sker i Sverige idag. Vi har lätt att tro att vi ligger i framkant - men det är mer en tro än något annat. Idag diskuteras på allvar att lagstifta om  att bilar som säljs i Brasilien och USA måste vara flexibla, bara inom några år. Alltså inte gå på enbart fossila bränslen. Sverige ligger som vanligt efter i både tanke och handling.

Då jag tänker på mitt barnbarn Jesaja (som jag har haft förmånen att ha boende här sedan i går) och hur hans framtid skall se ut så känner jag både nu och då - f.n. nu - att jag borde kunna göra och kunnat göra mycket mer. Visst, jag tar cykeln till jobbet fast det är bilförsäljning som är mitt jobb, De gånger jag kör bil så kör jag på kretsloppsanpassat bränsle men visst borde jag som politiker ändå kunnat jobba ännu intensivare för att bilda opinion i denna överlevnadsfråga.

Samtidigt drar jag mig till minnes 13 år tillbaka i tiden då Kristdemokraterna hade sitt Riksting i Örnsköldsvik.
* Inte en plastmugg förekom
* inte en kilometer kördes på fossila bränslen för Rikstingets räkning
Hur har utvecklingen gått sedan dess? Ja, tyvärr inte framåt utan bakåt. Jag tycker det är hög tid att vi som parti tar tag i frågan igen. Det borde vara riktigt, riktigt ute att stå och dricka kaffe på en kommundag eller på ett Riksting i en plastmugg. Körs det bilar för partiets räkning så nog borde de köras på annat än bensin och diesel. Gick det att ordna 1996 utan stort besvär - bara lite vilja - så nog vore det märkligt om det inte skall gå att få att fungera 2009.

Tåget går för en bättre klimatpolitik - Hoppa på nu så slipper du trängas i sista vagnen (för med på tåget kommer alla förr eller senare)

Fejkad blogg i syfte att smutskasta

Jag har följt "Inger Johanssons" blogg ett par dagar där "hon" utger sig för att vara kristdemokrat. Bloggen rubrik är "sanningen måste fram".

Jag har skrivit 5 inlägg med olika karaktärer - men alla med det huvudsakliga innehållet att jag ber henne ta bort länken till min blogg som hon har på sin sida. Alla dessa tar "hon" bort - och sedan är jag blockerad att skriva ett nytt inlägg. Bara det för mina tankar till kommunismens tyranneri. Allt som kan ifrågasätta "hennes" trovärdighet som kristdemokrat tas helt sonika bort. Så gjorde man i det forna Sovjet, så görs på Kuba och så har gjorts och görs fortfarande i Nordkorea, Kina m fl. länder.

Att "hon" sedan använder en förfalskad Kristdemokratisk logotyp säger också en del om vad det är fråga om.

Tyvärr får vi nog vara med om mer sånt här ju närmare valen vi kommer. Människor med diktaturfasoner på vänstersidan som skall skrämma folk med högerpropagande att inte rösta på oss och det kommer alldeles säkert samma sort människor på högersidan som kommer att skrämmas med vänsterpropagande för att människor inte skall rösta på oss. Tyvärr får vi leva med sådant - hur osmakligt det än är.

Och - hur frestande det är är att "ge igen" med samma mynt bör vi Kristdemokrater absolut inte syssla med sådant.

Ärlighet varar alltid längst !!


lördag 18 april 2009

Fredagsnöje

Ett fredagsnöje kan se ut på många sätt. Ikväll blev jag bjuden till Örnsköldsviks fina bowlinghall för ett "spelpass" tillsammans med 4 trevliga Skorpedsbor. Trivsamt på alla sätt.

Ett annat fredagsnöje har jag också ägnat mig åt. Jag har börjat lägga över alla mina handskrivna orkesterarrangemang i min dator. Men sån tid det tar :-) Blyertspennan är avsevärt snabbare. Men det finns många fördelar att ha det i "burken" givetvis. Att rätta fel, att arrangera om saker som itne blev bra osv är såååå mycket enklare nu.

Så har jag också ägnat lite tid åt bluffbloggen av "Inger Johansson" med temat "sanningen måste fram". Att det är en bluff blir tydligt bara då man ser den förfalskade Kristdemokratloggan. Då jag skriver kommentarer i bloggen tar "hon" bort dem direkt - och sedan har jag inte möjlighet att skriva mer - förrän jag byter mejladress och namn. Ynkligt men avslöjande. Min alldeles egen övertygelse är att det är en vänstertyp (kommunist) som försöker spela nazist med kristdemokratiskt förtecken och avskräcka folk för vårt parti.
Väster och höger brukar syssla med sådant. Den politiska skalan är som en cirkel. Längst ned - allra närmast varann - ligger höger och vänster tätt, tätt intill varandra. De är nästa oskiljaktiga. Nästan alldeles lika - skillnaden är att de på högersidan historiskt har slagit ihjäl de på vänstersidan och de på vänstersidan har gjort lika mot de på högersidan.
Man skall hålla sig långt från höger och långt från vänster tycker jag. Ja, på den andra sidan av cirkeln - så långt från dessa odemokratiska krafter som möjligt. Då får vi ett varmare och tryggare samhälle. Det är i alla fall min övertygelse.

onsdag 15 april 2009

Åter i Sverige

Nu har vi landat på Arlanda och är i Sverige igen. Emil (min grabb) har vi lämnat av hemma hos hans fru i Solna och nu sitter Amanda (min yngsta dotter) på tåget på väg hem till Örnsköldsvik. Minnena från den fantastiska staden New York är enbart roliga och trivsamma. Vi har haft en kanonhelg tillsammans vi tre men även med en massa polare i Övik BigBand. Den kamratskap som finns i detta band är något alldeles enastående. Blir en av de saker jag kommer att sakna betydligt nu då jag flyttar. Jag kommer för övrigt att bli Farstabo. Vet inte var det ligger men det sägs att det blir ett bra cykelavstånd till jobbet i Riksdagshuset. I närheten finns inlinesbanor och caféer. Idag då jag fick igång mejlboxen låg ett mejl där det stod att jag hade tillgång till en lägenhet om jag ville. Jag ringde hyresvärden och det stämde. Så sanslöst bra det löst sig. Oförtjänt men välbehövligt :-).

Det känns ju att bryta upp efter en "livstid" i en liten och trevlig ort som Örnsköldsvik men varje gång jag öppnar mejlboxen så ligger ett litet mejl i inkorgen och säger "Välkommen Göran" - "jag ser verkligen fram emot att få just dig som kollega" osv. så känns det såååå roligt och inspirerande. Jag har skrivit det förr och skriver det igen: Jag ser fram emot att bli kollega med alla dessa duktiga och engagerade människor som jobbar på parti- och Riksdagskansliet.

En natts sömn är borta och i morgon skall jag sälja bilar igen. Med grus i ögonen har jag sålt bilar förr och så blir det i morgon också !!

tisdag 14 april 2009

Cykla i New York



...har jag och min trombonpolare Stefan Uppenberg i Övik BigBand gjort idag. Genom hela Central Park, längst upp på Harlem, sedan längst ned på Manhattan innan vi vände upp till Central Park igen. Något att rekommendera alla N Y besökare. Ett miljövanligt och trivsamt alternativ då man skall se och uppleva New York.


Mycket fina cykelvägar om man inte vill vara ute i trafiken.


Bilden tagen vid 150 gatan på Harlem


Ikväll blir det Little Italia med Emil och Amanda. Kanske lite shopping men främst en efterlängtad middag. Önskar alla er bloggläsre en bra start på den nya arbetsveckan.

söndag 12 april 2009

Paskdagsmorgon i New York

God morgon fran New York. I motsats till gardagens regniga dag skiner solen idag. Manga i ganget ar uppe med tuppen. De flesta verkar ska aka och besoka nagon kyrka idag. Majoriteten verkar skall till Harlem. Samma med oss tre... jag vantar nu bara pa barnen, sen drar vi.
Far tyvarr inte in nagra bilder fran hotellets dator men lagger in senare. Sent igar kvall handlade Amanda 4 par skor for 70 dollar i ett varuhus pa Brodway. Riktigt bra!! Shoppingen lar fortsatt idag - va sa saker.
Humoret pa topp i ett soligt men blasigt New York,

lördag 11 april 2009

Tajtaste storbandet

Ja, sa ar det. I gar kvall var vi pa jazzklubben Birdland och lyssnade pa Tommy Igoe,s storband. Vilka lirare och det som va bast var "tajtheten". Inte en miss i varken blas eller kompsektionen. Hur coolt som helst.
Idag regnar det i New York men Amanda har prickat in denna dag som shoppingdag. Nu skall vi ut i regnent och ata frukost. Onskar alla mina blogglasare en fin Paskafton. Da vi far afton har letar vi oss till China town. En alldeles speciellt stalla i denna stora stad.
Fortsatt Glad Pask.

fredag 10 april 2009

Härliga New York






HÄr kommer en GLAD PÅSK halsning fran New York.

Emil, Amanda och jag har funnit oss val tillrätta.

Det forsta vi gjorde igår då vi kom fram var att besöka Madison Square Garden och se N Y Rangers vinna med 2-1 över Philadelphia. Redan efter 50 sek gjorde Ö-vikskillen Markus Nalsund 1-0. Då var det tryck kan jag lova :-)


Nu skall vi leta frukost ute pa stan och i eftermiddag skall vi lyssna pa Tommy Igoe,s storband pa jazzklubben Birdland.








Ta semester! - sök efter resor hos Kelkoo.
Jämför pris på flygbiljetter och hotellrum: http://www.kelkoo.se/c-169901-resor-biljetter.html?partnerId=96914051

onsdag 8 april 2009

På väg

 
Här sitter min son Emil och min dotter Amanda och kvällsfikar hos Emil i Solna. Trots att Färjestad under tiden tar SM-Guld (grattis alla Värmlänningar) så handlar vårt samtal mest om resan i morgon. Då drar vi till New York där vi skall fira Påsk tillsammans med många medlemmar i det oslagbart trivsamma storbandet Övik BigBand.
Jag gillar verkligen New York - lättare att hitta i än Kramfors. Vi skall se hockey, vi skall till jazzklubben Birdland och även upp till Harlem på någon elleer några "gospelgudstjänster".
Men mest blir det shopping, fika, shopping och lite fika igen. Med i bagaget är också cykelhjälmen för denna gång tänker jag hyra cykel och utforska Central Park lite mer än vad jag gjort tidigare gånger.

Tack till alla er som skrivit, skickat sms, ringt och framfört gratulationer angående mitt nya arbete som organisationschef i Kristdemokraterna. Den uppskattning jag fått av de kommande medarbetarna i Stockholm har varit överväldigande och nu har jag fått klart för mig att några gränser för överdrifter inte finns hos dessa människor :-))))). Skämt åsido - Från hela mitt hjärta: Tack för värmen och er genorisitet.

Glad Påsk till alla mina bloggläsare !!!

tisdag 7 april 2009

Nytt jobb, men inte vilket som helst

Idag tog jag steget och sa upp min fasta tjänst som Försäljningschef på Carstedts Bil i Örnsköldsvik. En arbetsplats med 50 kanonkollegor. I mitt ofantligt långa liv har arbete handlat om att sälja kläder, musikinstrumnet och bilar. Nu har jag fått den stora äran att få arbeta i det Kristdemokratiska partiet - inom dessa organisationsavdelning. En tjänst som jag räknar med att tillträda inom några månader. Har någon ett tips på nånstans att bo så blir det lite enklare. Gärna en bit från city så jag får möjlighet att slita ut några cyklar...

Bara förmånen att få arbeta med och nära den fantastiska personalen på partikansliet, riksdagskansliet och ute i hela landet samt våra Partistyrelseledamöter och Riksdagsledamöter skulle kunna vara tillräckligt. Men så är det inte för mig. Nu blir jag ett av hjulen på X2010 (alltså segertåget som snart rullar ut från perrongen med destination segerval 2010) vilket jag hoppas blir ett långt tåg med massor av hjul som bär det tunga lasset ända in på slutstationens perrong.

Tack för det enormt stora förtroendet som visats mig och för alla "hejarop" jag redan fått. Jag har kraft, energi och arbetsglädje som jag skall ta med för att bidra till en trivsam, arbetsam, rolig, spännande och inspirerande valrörelse.

Bra jobbat Göran, Maria och Mats

(med flera skall väl tilläggas) för jag vet att ni jobbat hårt för att klara av den svåra balansgången mellan att förhindra uppsägningar i kommuner och landsting och samtidigt undvika att undergräva statsfinanserna och därmed försätta Sverige i en ännu djupare kris.

Det är stora satsningar som Alliansregeringen gjort till kommunerna de senatste åren. Satsningar som gett stora tillskott av pengar. Äldreomsorgen, Sjukvården, Skolan är områden som tillförts många miljarder sedan Alliansregeringen tillträdde. Dessutom har kommunernas ekonomi förbättrats genom sänkta arbetsgivaravgifter och tack vara att fastighetsavgiftens miljarder också kommit kommunerna till del.

Till detta satsar nu regeringen 7 000 miljoner (7 miljarder) kronor i ett engångsbelopp för 2010. För åren 2011 och 2012 satsas ytterligare 5 000 miljoner (5 miljarder). Det är mycket välkomna och nödvändiga pengar.

Det vilar ett stort ansvar på varje kommun- och landstingspolitiker att förvalta de pengar som människor förtjänat och betalt in i skatt för den gemensamma välfärden. Jag försöker hantera andras pengar på samma sätt som jag vill att andra skall hantera mina pengar och då gäller det att "vända på varenda krona".

söndag 5 april 2009

SD längst ifrån oss

I Lördagsintevjun i Sverges Radio igår fick vår partiledare frågor om Sverigedemokraterna. Göran Hägglund va tydlig. Bland annat sa han: "så länge jag är Kristdemokraternas ledare kommer jag inte att medverka till ett samarbete med SD". "SD,s människosyn och deras grundlägggande idéer kommer jag att bekämpa både för och efter valet för de hör inte hemma i ett civiliserat samhälle". Det är ett tydligt budskap från Göran Hägglund.

Inledningen till frågorna var att reportern hade hittat några frågor där Sverigedemokrater och Kristdemokrater har liknande ståndpunkter. Det är i sig inget konstigt. Sådana frågor kan man alltid hitta oavsett vilket parti man jämför med. Det viktiga är vilket mål för samhällsbygget man har och varifrån man hämtat sina idéer.

Jag brukar jämföra det med om jag färdas med bil från Falun till Köpenhamn och någon annan färdas från Stockholm till Oslo. Vi kommer från olika håll (har olika ursprung för vår resa) och vi har helt skilda mål (vi skall t o m till olika länder). Likafullt kommer våra vägar att korsas. Vi kommer att befinna oss på samma plats trots att vi kommer från olika håll och är på väg till olika länder. (kanske skickar vi båda ett sms från Västerås och då kommer våra gemensamma vänner t o m tro är vi är på samma resa). Så är det också i politiken. Det finns alltid beröringspunkter trots att ursprung och mål är olika.

Med tanke på att synen på människan är grundläggande för de politiska ideologierna är det inte för mycket sagt att de partier i Sverige som står längst i från varandra är just Sverigedemokrater och Kristdemokrater. Och jag är glad, stolt att tillhöra ett parti som värdemässigt står långt, långt ifrån dessa mörka högerkrafter.

Vart syftar Dagen

Ibland förundras jag över de tidningar (som gärna sätter stämplen kristna på sig) vi har i Sverige.
Just nu läser jag på dagen.se om att "Göran Hägglund kan tänka sig regera med stöd av SD". Det gör mig nyfiken och jag lyssnar på lördagsintervjun i Sveriges radio. Där säger Göran Hägglund "jag kommer att göra allt för motarbeta sverigedemokraternas människosyn både före och efter valet". Det måste väl ändå vara kärnan i den del av intervjun som rörde SD. Att han sedan sakligt konstaterade att SD kan komma in i Riksdagen och att det kommer att påverka det parlamentariska läget är ju knappast en nyhet. Göran Hägglund sa också att "SD graderar människans värde" och "deras människosyn har skapat de mest förfärliga situationer på den här kontinenten" och att "SD hör inte hemma i ett civiliserat samhälle".

Då drar tidningen Dagen slutsatsen att "Hägglund kan tänka sig regera med stöd av SD". Det intressanta måste väl ändå vara att lyfta fram sakinnehållet och förmedla det. Men - jag förstå samtidigt sättet att beskriva Kristdemokraterna eftersom tidningar som Dagen och inte minst Världen i Dag verkar ha tagit som en av sina uppgifter att många gånger ha en negativt infallsvinkel om just Kristdemokraterna. Jag förstår inte poängen men jag begriper att det kan får till följd att de värden som dessa tidningar efterfrågar från Riksdagens partier och som Kristdemokraterna står för, kommer att försvagas på grund av dessa tidningars återkommande misskreditering av partiet.

Vad har jag för belägg för detta ? Då man rapporterade från äktenskapsfrågans avgörande i Riksdagen satte Dagen in en bild på en Kristdemokratisk ledamot som råkade trycka på fel knapp (något som händer nu och då). Men alla riksdagsledamöter från olika partier som "flörtar" med tidningens läsare varje vecka och som röstade för den nya lagen visades det inga bilder på och de nämndes inte ens med namn.
För några månader sedan fick jag en frågan varför jag uttalat mig som jag gjort i Världen i dag. "-jag har inte alls pratat med någon på den tidningen sa jag". jamen du är ju citerad, sa personen så gick jag inte på tidningens hemsida och där fanns mycket riktigt en intervju med mig. Frågor och citerade svar fanns angivna men poängen är att jag aldrig pratat med någon på tidningen om den då aktuella frågan.

Syftet verkar vara att misskreditera partiet ... jag förstår faktiskt inte varför dessa tidningar gör som de gör. Att de kritiserar och granskar tillhör givetvis deras uppgift men att så ofta hacka på de som - i det stora - kämpar för samma värden är för mig obegripligt. Vad vill man uppnå ? Är syftet att Kristdemorkaterna skall lämna Riksdagen ? Kanske är det så att många - om det hände - på dessa redaktioner då skulle "fira" och säga "vad var det jag sa"`?

Visst måste det vara tillåtet att jag ställer sådana frågor ibland :-)

lördag 4 april 2009

Ska Vanja avgå ?

Den frågan ställs dagiligen, bland LO,s medlemmar och inte minst i media. Om någon nu tror jag sysslar med sarkasm så är det inte så. Min alldeles uppriktiga mening är att Vanja är offer i ett spel. Kanske för att hon är kvinna. Hon har inte infört någon ny "modell", hon avviker inte från den tradition som finns inom delar av den fackliga rörelsen.
Det som sker nu är enbart en fortsättning av det som pågått alldeles för länge inom delar av facket. Det handlar om att sko sig på olika sätt. Högre tjänstemän inom delar av en fackliga rörelsen skaffar sig förmåner som arbetarna bara kan drömma om. Det är inget nytt - det har pågått länge.

Minns någon Transportbasen Hans Ericsson då han satt på en solig terass någonstans i Spanien ? Vilka betalade? Transports medlemmar !!
Elektrikern som står och skruvar och monterar i obekväma ställningar hela sitt liv när får han pension ? 65 år !! När får hans ombudsman pension ? Oftast vid 60 !! Vem betalar ? Arbetaren !!
Är det samma för målarna ? Ja !! Vem betalar - ombudsmännen eller arbetarna ? Arbetarna !!

Då (s) politikern Björn Rosengren slutat som TCO,s ordförande fick han avgångsersättning/pension tidigt. Sedan blev han landshövdning i Norrbotten. Samtidigt som han fick sin landshövdingelön fick han ersättning av TCO,s arbetande medlemmar. Det här var inte 2009 - det jag berättat om handlar om 80 och 90-talet. Då är min ärliga fråga; Varför ska Vanja "hängas ut" nu? Är det för att hon är kvinna ?
Åtskilliga män inom socialdemokratin/facket har skott sig på arbetarna för egen vinning genom åren. Stig Malm fick i o f s "plikta" men varför ska alla dessa ombudsmän och andra högt uppsatta fackpampar som skaffat sig förmåner långt utöver vad arbetarna någonsin kan få gå omkring utan att någon vågar ifrågasätta deras förmåner och beteenden ? Är det för att de är män som det får fortgå?

fredag 3 april 2009

Sällan har vi fått...

...så mycket beröm som nu då vi Kristdemokrater återigen lagt en motion till kommunfullmäktige i Örnsköldsvik om att sluta servera alkohol i samband med representation.
För några år sedan såg man oss som förbudsivrare, som bakåtsträvare men nu verkar det som att fler och fler fått upp ögonen för vad alkoholen ändå ställer till med i samhället. Dessutom är det lättare att få gehör för tanken att "det är väl ändå rätt onödigt att servera alkohol för skattepengar nu då det skall sparas överallt". Nu känns det plötsligt väldigt rätt i tiden att väcka frågan. Jag hörde en kommentar ang. situationen på vårt sjukhus av en anställd där som lät ungefär så här: - ta bort alkoholen så kan vi nästan stänga akutintaget - framförallt på helgerna... Tänkvärt.
Följa gärna kommentarerna på www.allehanda.se
 
 

torsdag 2 april 2009

Alla måste vara med ...

...och betala, säger Tomas Östros, angående att åter införa förmögenhetsskatten.
Alla - i det socialdemokratiska Sverige - det betyder: "en del". Det är minsann inte fråga om alla. För flera år sedan undantog socialdemokraterna ett antal miljardärer från denna skatt för att de skulle stanna kvar med sina svindlande förmögenheter i Sverige. Medan de med mindre förmögenheter fick betala skatt.

Nu säger också Skatteverker att det största hotet mot att få människor att "ta hem" sina placerade förmögenheter från så kallade "skatteparadis" är socialdemokraterna och deras tal om att åter införa förmögenhetsskatten. Det kan - ur ett populistiskt perspektiv - vara klokt att införa denna skatt igen eftersom många nu riskerar att tappa sitt jobb, bli utförsäkrade etc. Men - det är bara att böja sig för fakta. Denna skatt är "kontraproduktiv" - att införa den igen förvärrar bara situationen i den svenska ekonomin.

Jag har klurat en del på varför regeringen inte "slantat upp" pengar till kommuner och landsting nu då det ser så mörkt ut. Trots att jag som kommunpolitker skulle applådera ett sådant förslag börjar jag så sakta inse att det kan vara förödande. Idag har omvärlden förtroende för regeringens ekonomiska politik men det kan fort svänga. Skulle regeringen inte hålla igen riktigt ordentligt nu skulle troligen förtroendet för Sveriges förmåga att klara den ekonomiska situationen snabbt förloras. Då skulle det hända grejer - särskilt med tanke på den lilla svenska valutan. Fel eller rätt ? Synpunkter och tankar mottages tacksamt.

onsdag 1 april 2009

Var hör spriten hemma?

Denna vecka har vi - återigen - lagt en motion till kommunfullmäktige i Örnsköldsvik om att kommunens representation skall vara helt alkoholfri.
Det har varit en lång process. Senast fick vi kommunen att backa så pass att man införde alkoholfri representation men att kommunstyrelsens ordförande i undantagsfall själv fick besluta om undantag. Det skulle aldrig falla oss in ens antyda att hon misskött detta men likväl vill vi skärpa upp beslutet.
Även i det fridfulla Örnsköldsvik ser vi att drogsituationen stadigt försämras. Vi vet också att det i stort sett aldrig händer att någon börjar prova narkotiska preparat utan att alkohol varit inkörsporten.

Vi kan inte se ett enda skäl för kommunen att vid något tillfälle bjuda på alkohol. Det finns däremot flera skäl att låta bli. Huvudskälet är att samhället måste - genom den närmast symboliska handlingen - visa att vi tar alkohol/drogfrågan på allra största allvar och då är det minsta man kan begära att kommunen aldrig bekostar inköp av alkohol.

Svaret på min fråga i rubriken är att jag - som en av kommunens största spritkonsumenter - tycker att alkoholen gör avsevärt större nytta som fordonsbränsle än som berusningsmedel för människan.