söndag 27 februari 2011

Söndag mitt i livet

Så börjar den sista söndagen i februari gå mot sitt slut.
En ovanlig sådan. Sitter på tåget från Göteborg, på hatthyllan ligger ett diplom från SVT.
Har vart på en TV inspelning i ett mycket roligt program som jag tror många kommer att underhållas av framöver.
Smälter intrycken av duktiga barn, trevlig och serviceinriktad personal på SVT och mycket annat.

Kommer till Stockholm vid midnatt, sedan till jobbet för att klä om och sedna en cykeltur i natten - hem till sköna sängen.
Har denna dag lärt mig något .. ja, att ett 10 åring är mycket smartare än vad jag är :-). Härlig insikt. Va skönt att kunna inse - utan att skämmas - att jag är ofullkomligheten personifierad.

onsdag 23 februari 2011

Värden i livet

Satt och pratade med en god vän idag.
Han har drivit en Fair trade butik några år men tvingats lägga ner på grund av dålig lönsamhet.
Min första kommentar va: "- men du har ju satsat pengar i den, hur mycket?"
"400 000 kronor" blev hans svar.
" - har du förlorat allt nu då?" va min klipska fråga.
" - för min del är pengarna borta men 500 människor har fått ätit sig mätta varje dag under tiden jag drivit shoppen och en massa barn har fått gått i skola tack vare den - så inget är förlorat"

En ny skoldag för mig. Det gäller att ha rätt fokus på tillvaron.
Tack för lektionen Lars !!

söndag 20 februari 2011

Söndagsreflektioner

Sedan i torsdagseftermiddag har jag haft besök av min dotter och mitt barnbarn.
Det har vart 100% trivsel.
Det är klart man känner sig lite stolt då lillgrabben (3 år) säger "mamma, jag pratar inte med dig, jag pratar med morfar"... med glimt i ögat

Jag har i alla fall hunnit tvätta cykeln idag... de e värst va den blir smutsig på ett par veckor. Växlarna funkar sämre mm - men nu är den fräsch igen.

Att se glädjen i en medmänniskas ögon då han kommer och hämtar sin tusenlapp lever man länge på.... I fredags kom jag till trapphuset och där låg tusen spänn. Jag hämtade en lapp i lägenheten och skrev ett meddelande "har du tappat pengar? Hör av dig och beräta hur mycket och i vilka valörer så får du tillbaka dina pengar." Så ringde en man och pratade knagglig svenska och berättade att han vart och tagit ut pengar och då han kom hem till familjen va pengarna borta. "Jag kunde aldrig tro att jag skulle få tillbaka pengarna". Han utgick från att den som hittade en tusing glatt skulle stoppa den i egen ficka. Men då jag va liten fick jag höra av mina föräldrar att "du ska göra precis som du vill att andra ska göra i samma situation".

Lite ledsen har jag hunnit bli också - inte sällan är det Tobias Billström och det han ansvarar för som gör mig ledsen. Nu är det människor från Somalia som drabbas ... Till Tobias Billström: Ta till dig innebörden av av ordet s-o-l-i-d-a-r-i-t-e-t. Använd din roll i regeringen att praktisera ordet.

onsdag 16 februari 2011

Hedemora

En trivsam kväll i Hedemora och Kristdemokratiskt årsmöte.

För drygt ett år sedan va jag här för första gången - då va lokalavdelningen nedlagd.
För lite mindre än ett år sedan va jag här för andra gången och då startade avdelningen upp igen på grund av att några unga männiksor brann för kristdemokratin.

Nu sitter jag här igen - det växer och det knakar i den kristdemokratiska rörelsen i Hedemora.
Ser med spänning fram emot vad som hänt här om ett par år.

Roligt är det!!

tisdag 15 februari 2011

En tisdag i Stockholm

Här rullar livet på..
Mycket jobb - roligt jobb - meningsfullt jobb.
Och en del fri och egen tid.

Idag tog jag en rejäl lunch och bjöd min son på lund på "19 glas". En riktig höjdarlunch.
Sedan satt jag en lång stund med min dotter i telefon. Hon i Härnsöand och jag i Sthlm.
N u är hon den tredje Sydhage som sitter i landstingsfullmäktige i Västernorrland. Hon och brorsan kryssade sig både in - utan att ha kampanjat någonting, och t o m utan att kryssa sig själv - med rejäl mariginal till landstingsfullmäktige. Kul med engagerad barn.

Och på torsdag kommer den yngsta med sin lilla son hit och vi skall få en hel helg tillsammans vi tre. Längtar!

söndag 13 februari 2011

Grattis Åke

Det här är ordföranden i Trelleborg - Åke Svensson.
Finfint årsmöte på "vattentorsfiket" i Trelleborg.
Har pratat, svarat på frågor, fikat semla och nu lyssnar jag på årsmötesförhandlingar där den gode Åke omväljs som ordförande.
Nu ska jag snart sätta mig på en buss till Malmö, ta tåg till Köpenhamn och enda chansen att komma hem innan helgen är slut är att flyga på Köpenhamn ikväll. Men då kostade det å andra sidan bara 400 spänn.

Malmö


Här ser du det nya presidiet i Kristdemokraterna, Malmö.
Nils-Erik Claesson, Kim Brynte och Ardavan Khoshnood.

Idag har jag haft förmånen att besöka Malmökristdemokraterna.
Först talade jag på årsmötet och sedan valde de mig till ordförande för samma möte. Intentsiv dag, debattglada människor. Direkt efter mötet fick jag skjuts av Juan och Yvonne till centralstationen i Malmö för vidare befordran till Trelleborg och ett nytt årsmöte där

lördag 5 februari 2011

Indelning av människor

Jag blir fascinerad av att så många vill kategorisera människor.
Har under den senaste veckan läst ledarsidan i Aftonbladet, en artikel i tidningen Fokus, olika bloggar och Facebookinlägg. Där delar man in männiksor i vårt parti i olika falanger. Ibland är det två, ibland tre och ibland fler grupperingar.
Själv har jag vart med i partiet en massa år, haft förtroendeuppdrag på alla möjliga nivåer i partiet, drivit politik i kommun- och landstingsfullmäktige mm mm.

Med den godaste vilja i världen kan jag aldrig känna igen mig i dessa gruppindelningar. Oavsett det är en journalist eller om det är partikollegor som gör gruppindelningar stämmer det i alla fall inte på mig. Jag känner mig inte höger, inte vänster, inte socialist, inte konservativ, inte liberal. Jag känner mig som- och är enbart kristdemokrat. Det innebär inte att jag tyckte det va problem då någon sa till mig - då jag va gruppledare i Örnsköldsvik t ex - "det där lät mycket höger", "du låter som en sosse", "är du liberal?" eller vad det kunde vara människor tyckte om något jag skrev eller sa.

Jag är enbart Kristdemokrat och brinner för det som är kristdemokratins "hörnpelare": subsidiaritetsprincipen, ofullkommligheten, förvaltarskapet och solidariteten.

fredag 4 februari 2011

Glädjande ur förvaltarskapssynpunkt

Har tagit del av statistik från svenska Petroliuminstitutet.
Glädjande är givetvis inte att dieselförsäljningen ökar.
Men det som går att läsa i den mer finstilta informationen är att ökningen av ett bränsle som är mer miljövänligt och mer klimatvänligt ökar. Det bränsle jag själv kört på i 14-15 år nu.
Mellan november 2009 och november 2010 minskar bensinförsäljningen med 6%.
Dieselförsäljningen ökar under samma period med 8% och E85 (som innehåller 85% etanol framställd av sockerrör) ökar med hela 18% under samma period. Att etanol ersätter bensin och diesel är mycket positivt. Det innebär ockå att varje bilist som skaffar sig en bil som drivs av icke-fossila bränslen tar viktiga steg bort från oljeberoendet.

Och det bästa till sist - sett med förvaltaskapsglasögonen på - att energigasen ökat under 2010 med nästan 35%, enligt energigas Sverige.
Fordonsgasen - som till största del är biogas - har ersatt ca 100 miljoner bensin.
Koldioxidutsläppen har bara genom detta minskat med ca 180 000 ton.

Jag skrev för en tid sedan om att man i Madrid funderar på att förbjuda taxibilar som drivs av diesel.
Nu umgås man med liknande planer i Paris. SUV, ar och dieslebilar utan partikelfilter fungerar man nu på att förbjuda i denna stora stad.
För människans hälsa - och jag tänkter faktiskt mest på de små barnen - är detta ett hälsotecken.

Fredagsmys

Vet inte om det är mysigt att kliva upp kl 06.15...
Jo, jag vet - det är inte mysigt alls.
Men denna dag är en sådan "tidigmorgondag", trampade in på jobbet, förberedde sammanträde med partistyrelsen och nu sitter jag här - hela dagen.
Lyssnar, deltar, reflekterar.

Senare idag är det middag med ledamöterna. Cykling hem i fredagsnatten för att vakna 06.15 på lördag morgon igen ...
Hur går man med på detta?

Jamen, vad är problemet?  Jag är friskt, har jobb, har vänner, får spela storband, har vänner, härliga kollegor.
Så denna helg - blir precis som den förra - en helg i jobbet tecken. Men det kommer ju andra helger då jag ska vara ledig och återhämta krafter.

Nu önskar jag mina bloggläsare en härlig helg.

torsdag 3 februari 2011

2 minuters läsning

"Människan är ett mål i sig. Ingen annan människa får äga henne heller på ett kränknade sät använda henne som medel, Den människosyn brukar beskrivas som att människan är en person, vilket innebär att varje människa är unik och oersättligt individ och har samma absoluta och okränkbara värde oavsett kön, ålder, socialposition, etnisk och religiös tillhörighet eller sexuell identitet.

Människovärdet är knutet till existensen, inte till olika stadier eller situationer i den enskilda människans livscykel eller till hennes förmågor eller egenskaper.
Denna människosyn ger en god grund för jämställdhetsarbetet.
Det faktum att människan i olika livsstadier och situationer eller på grund av någon skada inte kan handla rationellt upphäver inte hennes rationella natur.

Varje människa är således en unik person i och med att hon existerar, och som person är hon född in i ett sammanhang av andra personer med ömsesidigt beroende."

Ett utdrag ur kristdemokraternas principprogram som beskriver personalismen.

tisdag 1 februari 2011

Att vara en andra klassens medborgare

Så tråkig rubrik !!
Men precis så tänkte jag då jag cyklade hem från jobbet idag. Varje dag passeras och passerar jag 100-tals bilar som tar sig fram på väl snö- och isröjda vägar. En och en sitter de i sina bilar. De har det rätt bekvämt - samtidgt är det inte det allra klimatsmartaste och miljövänligaste sättet att ta sig fram. Dock har politikerna i Stockholm försett dem med fina, snabba, breda och  förhållandevis väl underhållna vägar.

Men så finns vi - andra klassens medborgare som valt att ta oss till arbetet på annat sätt. Vi sätter oss på cykeln i ur och skur. Vi trampar då det är sol och värme men också då det är 15 grader kallt ute. Jag är inte en andra klassens medborgare för att jag valt detta tranpsortsätt. Tvärtom, jag känner mig pigg och frisk. Jag orkar nästan vad som helst, mitt humör är dessutom oftast på topp så jag skulle välja detta bara därför. Den stora paralletlla drivkraften för mig har dock alltid varit vår natur. Jag gör det alltså även av både miljöskäl och klimatskäl. Jag respekterar att andra drivs av andra saker men detta är viktigt för mig.

"Andra klassens medborgare" då? Ja, fortfarande finns stora delar av min väg som är ca 18 km enkel resa som är snö och isbelagda. Det finns många 100 meters sträckor som är helt omöjliga att cykla på, snön liger fortfarande - 1 febuari - decimeter eller halvmeter djup. Livsfarliga iskanter som får den mest rutinerade cyklist på fall. Åtskilliga är de skrubbsår och blåmärken jag ådragit mig denna vinter. Men en sak är säker: Hur Stockholmspolitikerna än försöker hindra mig ska de inte lyckas. Hur än de motarbetar mina försök att ta mig fram miljövänligt så kommer jag att fortsätta. Hur de än står och garvar åt mig  bakom sina gardiner då jag passerar - för själva kan de omöjligt ens ha försök ta en promenad på många av de stråk de tycker vi skall cykla på - så skall jag trampa vidare..... För min egen hälsas skull, för att behålla ork och gott humör, för miljöns skull och är det så att människan påverkar klimatet så cyklar jag gärna för den skull också. Men - i jämförelse med mina medtrafikanter bilisterna - så kände jag mig idag som en andra klassens medborgare.  I Stockholm är det förnedrande att cykla på vissa sträckor bara för att man inte orkat ploga bort snö som kom för flera veckor sedan.

Men det handlar inte om pengar. Åtskilliga är de mornar jag mött fordon ute på cykelvägarna. Inte med plogen ner - men man har vräkt ut sand, ovanpå nysnö. Riktigt skruvat, men så gör bara folk som har alldeles för gott om pengar...

1 februari

Sitter just nu på Riksdagsgruppens gruppmöte.
En lång arbetsdag börjar gå mot slutet.
Har haft kontakt med människor i Bohuslän, i Halland, i Västernorrland, i Västerbotten, i Skaraborg, i Östergötland, i Stockholm i en massa skiftande frågor.
Plus alla jag möter här i "huset".
Mest bara givande kontakter. De gånger det kan upplevas jobbigt vänds det snabbt då problem löses och man kan glädjas åt framgång.
Så bra har jag det!