tisdag 31 mars 2009

Avgift för att köra förbi Örnsköldsvik

Nu har politikerna i Örnsköldsvik bestämt att det borde utredas om inte en tunnel förbi centrala Örnsköldsvik skall byggas och finansieras med tunnelavgift.
Jag tycker givetvis det är bra om en tunnel för bi centrum byggs - framförallt för att få bort den "tunga trafiken" genom centrala stan. Men jag är mycket kluven till att just passera Örnsköldsvik skall kosta pengar  - som enda ställe i hela Sverige. För mig känns det inte logiskt. Att Stockholm har trängselavgifter och att det kostar pengar att åka över bron till Danmark är trots allt inte riktigt samma sak. Jag tycker mina Kristdemokratiska kollegor gjorde rätt som reserverade sig mot detta försök - som enda parti faktiskt.
Blir det avgift att passera Örnsköldsvik genom tunneln ser jag en risk att man då fortsätter köra genom stan - som förblir gratis - och då är liksom poängen borta. Men kanske är det något jag inte förstår (och det vore inte första gången i så fall :-))

måndag 30 mars 2009

Partiledaren i Ångermanland

Idag har Göran Hägglund besökt Härnösand och Örnsköldsvik.

Som ni ser på bilden var intresset stort - faktiskt i varenda klassrum vi besökte.
De möten vi gjorde på Härnösands Folkhögskolan med människor som läste Sfi var starka. Människor från Afganistan, Irak, Somalia och Iran som tvingats lämna sina hemländer gör nu sitt yttersta för att lära sig det nya landets språk. Människor som imponerar på mig. Även de f.d. elever som för flera år sedan kom till skolan som (enligt dem själva) trasiga människor men den individuella undervisning och de klara riktlinjer som skolan hade för de elever som kommer dit - berörde starkt. Flera av dem hade nu kommit från drogmissbruk, utbildat sig och var nu lärare på skolan.

Lunchen tillbringades med kommunledningen i Härnösand som består av Kristdemokraterna, m, fp, c och sjukvårdspartiet. Goda samtal och frågorna till Hägglund va många. Vi fick också reda på att man nu kommit igång med Vårdnadsbidraget i Härnösand.

Till Örnsköldsvik kom vi efter 11 mil på E4,an och där möttes vi av en fullsatt lokal. Maria och Per m.fl bar stolar för fullt ända tills mötet började. Hägglund talade, folk fick ställa sina frågor och alla som sedan ville fick en kort enskild pratstund med Socialministern.

Intresset va stort för ett enskilt samtal med Sveriges socialminister.
På BUP i Örnsköldsvik fick Göran Hägglund bland annat höra. "Du ska veta att de satsningar du gjort har betytt mycket för oss" sa man till Göran Hägglund. Måste vart roligt för en minister att höra att de satsningar man gör i ett samanträdesrum i Stockholm gör konkret nytta 60 mil norrut. Som mest hade man 11 månaders väntetid på BUP och nu kan man i princip ta emot barn och ungdomar med någon dags varsel.

Det är glädjande att så konkret få höra att Kristdemokraterna verkligen gör skillnad !!

söndag 29 mars 2009

Årets första cykeltur

Ja faktiskt. Trots is och snö på vägarna så funkade det att ta cykeln idag.
Bland annat skulle jag ut med flygblad om vårt offentliga möte med Göran Hägglund i Örnsköldsvik på måndag och då är det mer praktiskt med cykel. Lite trött i huvudet efter ett intensivt veckoslut med långa dagar så kändes det bra att få trötta ut sig lite på cykeln.
I morgon bitti bär det 11 mil söderut för att möta Göran Hägglund i Härnösand. Efter lunch med Alliansledningen i Härnösands kommun drar vi iväg på snöklädda vägar till Örnsköldsvik och vårt offentliga möte. Innan partiledarbesöket är slut för denna dag skall vi besöka BUP (Barn och Ungdomspsykiatrin) i Örnsköldsvik. Varför vi besöker just BUP beror på att man för några år sedan hade långa väntetider men med Göran Hägglunds åtgärder har man nu drastiskt minskat kötiderna där.

lördag 28 mars 2009

Nu talar Ella

Vår fantastiskt trevliga stämma i Höga Kusten fortsätter.
Ella Bohlins första kommentar handlar om "Earth hour". Att släcka ned en timme ikväll förbättrar inte jordens klimat och löser inte Sveriges energifrågor. Det handlar om att sätta sätta klimatfrågan i fokus, att få igång "ett tänk" i denna stora fråga.
Klimatet, ekonomin och gränsöverskridande brottslighet är frågor som Sverige inte kan lösa själv. Där behövs EU som ett viktigt verktyg.
De fyra valfrågorna presenteras nu:
* Fokus på klimatet och på situationen i Östersjön
* Internationell (med fokus på krisberedskap)
* Ett friskt Europa (med fokus på alkhol och droger och en trygg konsumentpolitik)
* Gränsöverskridande brottslighet (med fokus på människohandel)


Häftigaste Distriktsstämman

Så är den då igång - årets coolaste Distriktsstämma.
Som fond har vi Höga Kusten bron - ett Kristdemokratiskt projekt. För underhållningen står The Scramblers som inledde med Elvis "see, see rider".
Knökfullt med Kristdemokrater - och om 3 timmar kommer Ella Bohlin och talar till oss.

Stockholmsfredag

Att kliva upp 5.45 är absolut inte min grej... men i morse var det så. Skulle jag hinna med Höga Kustens morgonflyg 6.55 så var det bara att kravla sig upp - mitt i natten, tyckte jag.
Anledningen var att jag skulle få möta Kristdemokratiska partidistriktens nomineringskommittéordföranden och vara delaktig som "kursledare". En intressant och givande dag. Det är imponerade va duktigt folk det finns överallt i vårt parti.

Hur bra den utbildningningsdagen är var så var Dagens höjdpunkt i alla fall att få möta min son Emil och hans fru Elin (bilden) som båda studerar och utövar musik i Hufvudstaden. Ens barn är lika älskad, värdefull och efterlängtad att möta oavsett de är 1 år eller som i Emils fall - snart 26 år. Det blev en smarrig 3-rätters innan de skulle iväg och spela i Korskyrkan och jag ta flyget hem igen.

Den första jag får möta i morgon bitti är min dotter Hanna - också lika älskad. Vi ska på Distriktsstämma på Höga Kusten hotellet. Behandla motioner, lägga fast nomineringsriktlinjer, välja distriktsledning men framförallt få lyssna till Ella Bohin - vårt toppnamn till Europaparlamentet. I lördagens länstidning har vi med en debattartikel som handlar om hur vi ser på hur Sverige bör behandla invandrare och flyktingar som kommer till oss. Den är ett uttdrag ur en av de motioner som skall behandlas. (www.allehanda.se)
Sedan raka vägen till hem till Folkets Park och spelning med Övik Big Band.

torsdag 26 mars 2009

Myten om straffbeskattning på diesel

Efter en dag med två viktiga och framåtsyftande sammanträden med Bio Fuel Region och Kristdemokratiska kommunfullmäktigegruppen och ett gäng kilometer på skidorna läser jag Teknikens Värld. Jag blir närmast faschinerad av hur en myt kan uppstå, leva vidare och t o m lura erfarna journalister.

Mikael Stjerna som är journalist på Teknikens Värld fick en fråga av en läsare om varför dieselbilar "straffbeskattas". Svaret från denne journalist bekräftade den myt som frågeställaren hade. Jag konstaterar bara att sanningen är den motsatta.

Låt mig visa på ett exempel - utan att gå in i detalj: En ny Volvo V50 med liten bensinmotor har en årsskatt på ca 1500:-. En motsvarande ny dieselbil har en skattesats som är en tusenlapp dyrare. Så långt är myten inte en myt utan en reell verklighet. Men så körs dessa bilar 2000 mil per år så betalar bensinbilägaren ca 2000 mer i skatt och moms på bränslet än vad dieselägaren gör. Detta eftersom staten "subventionerar" dieselbränslet med ca 1,50 lägre skatt och moms jämfört med bensinen. Och då blir det här med att dieselförarna straffbeskattas en myt. Undrar hur länge denna myt skall leva vidare.

En annan sak är logiken i detta. Jag frågar mig bara varför körning av dieselbilar "subventioneras" av samhället då man jämför med benisn - trots att diesel är det smutsigaste bränslet vi har. Dessutom är diesel det bränsle som är farligast för människan ur cancersynpunkt tack vare de livsfarliga nanopartiklarna som går rakt ut i vårt blodomlopp, då vi andas in dem.
I morgon skall jag inte tala bilar eller bränslen för då har jag förmånen att vara en av "föreläsarna" på en utbildning i Stockholm för nomineringskommittëordföranden. En dag att se fram emot - engagerade människor där alltid en förmån att möta !!

Varvsberget

Du som någon gång vart i / eller åkt förbi Örnsköldsvik har troligen inte missat Hoppbacken. Mitt i stan pågår backhoppning på skidor året runt. En alldeles unik anläggning mitt i en stad.
För 30 år sedan föreslog mina företrädare som gruppledare, Holger Söderman och Carl-Johan Eriksson i två omgångar, att utveckla detta Varvsberg. Det föreslogs bland annat en djurpark däruppe på berget. Det blev nej båda gångerna. Nu, 25-30 år senare, är det på gång något stort på detta Varvsberg. Ingen djurpark men en massa andra trevligheter. Bland annat planeras ett attraktivt bostadsområde.

Ibland tycker man ju att man har en bra idé och mina föregångare tyckte givetvis det. Men ibland är inte omgivningen mogen. Men min slutsats nu då jag sitter och hör på föredragningen är att "dont ever give up". Det kommer alltid en ny dag och då kanske tiden är mogen. Nu är den det då det gäller Varvsberget i Örnsköldsvik.

onsdag 25 mars 2009

Släck ned på lördag

Att Klimatfrågan är en av de största och viktigaste framtidsfrågorna inser de allra flesta. Jag förstår också att det finns många som fortfarande rycker på axlarna åt frågan, försöker hitta någon enskild forskare som ifrågasätter klimathotet osv. Det är en - inte alldeles ovanlig - reaktion man får, som en slags flykt från det man hoppas inte skall vara sant. Man försöker göra sig lite lustig och skojar lite lagom om saken.
Och - om hela diskussionen om klimathotet skulle vara en bluff eller stor överdrift - vilken skada gör då den restriktiva hållning som vi som intresserat sig för miljön och förändringarna vi ser och sett under många år ? Vad är nackdelen om vi kör mindre bil, om vi kör bränslesnålare bilar, om våra bilar körs på kretsloppsanpassat bränsle, om vi övergår från fossil uppvärmning av våra hus till något mer "naturnära", om vi släcker ned en timme å lördag? Svaret är - det gör ingen skada alls !!! Tvärtom - det är bra ur en massa synvinklar.

Sedan är det ju intressant att de allra flesta forskare är tämligen överens om att klimathotet är ett reellt hot - mot mänskligheten, inte jag kanske men mina barn och barnbarn - och framförallt de fattigaste människorna på jorden. I morgon skall jag på möte med BioFuel Region i Umeå. Vår vison är bland annat att vår region i Västernorrland och Västerbotten så snart som möjligt skall befinna oss i "tiden bortom oljan". Jag skall fortsätta jobba för dessa frågor tills någon överbevisar mig om att jag skulle gått på en bluff. Och på lördag släcker jag ned så klart - om inte annat för lilla Jesajas framtids skull men utan att moralisera över någon som väljer att vänta några år med att släcka denna timme.

Nästan osannolikt

Ja, så kände jag då jag gav mig ut i skidspåret denna morgon. Alldeles nykörda spår - kl 7.15. Ja, det är faktiskt nästan osannolikt.
Då slog det mig att denna fantastiska skidanläggning på Skyttis i Örnsköldsvik numera sköts av en kommunens alla duktiga föreningar - Hägglunds. En "anrik" förening. Denna förändring då Hägglunds började sköta detta i stället för kommunen har inneburit ett lyft. En eloge till alla engagerade föreningsmänniskor i hela Örnsköldsvik.

På måndag har vi fest i Örnsköldsvik - då kommer vår partiledare Göran Hägglund hit.

måndag 23 mars 2009

Kom igen Mats Odell

LO,s ordförande Vanja Lundby-Wedin är en person som verkligen hamnat i hetluften. För inte så länge sedan gick hon till hårt angrepp på de höga bonusarna i näringslivet. I den saken delar jag hennes uppfattning. Nu visar det sig att hon själv vart med och beslutat om våldsamma pensionsersättningar.

Att just en person från den fackliga rörelsen höjer rösten tycker jag dock är märkligt. Min bild är att det är just denna rörelse som visat vägen. Jag minns tydligt varför jag själv lämnade facket (SIF) för en massa år sedan. Då hade vi en TCO ordförande - Björn Rosengren - som tog ut ersättning från "oss arbetare" samtidigt som han fick rejält betalt av staten som landshövding i Norrbotten. Helknäppt.

En polare som är målare berättade om en händelse för många år sedan då en kongress avslutades med beslut om att de fackliga ombudsmännen skulle få betald pension flera år tidigare än målarna. Vem sliter på tygg, nacke, armar mest - målaren eller ombudsmannen ? Hur är det med elektrikerna tror ni? Vem får pension först - Elektrikern som under hela livet stått med armarna i luften och jobbat i obekväma ställningar eller ombudsmannen ? Inte är det arbetaren kan jag lova ! Där har nivårerna satts sedan decennier tillbaka och nu gnäller LO,s ordförande. Patetiskt !!
Fast i sak har hon rätt - de bonusar som nu kommer i offentlighet är fullständigt verklighetsfrämmande. Oavsett de handlar om direkt bonusersättning eller pension.

Kom igen nu Mats Odell - 90% skatt på den typen av inkomster och en arbetsgivaravgift på 100% borde snabbt få slut på dessa oetiska och korkade ersättningar. Ett sådan åtgärd gör att vi kommer närmare statsministerposten än 4% spärren i valet 2010.

fredag 20 mars 2009

Bra jobbat

Till alla er som deltog den 20 mars i Stockholms och samtalade om att bilda ett parti - för 45 år sedan - vill jag säga: Bra jobbat. Inte minst vänder jag mig till till alla er som fortfarande är aktiv efter dessa 45 år. Ni drömde säkerligen om framgång och inflytande. Det tog tid - ni höll ut - och nu jobbar era efterträdare i Sveriges Regering och ansvarar i hösta grad för utvecklingen av vårt samhälle.
Tänk att ni hållit ut - att ni arbetat oförtrutet under alla dessa år. Strongt jobbat !!!

Ni har troligen heller inte - under alla dessa år - känt behov att börja blanda in andra strömningar och ismer än vår egen Kristdemokrati. Jag tror att denna konsekvens är något som vi - nu aktiva - har att lära av.  All diskussion och alla försök att blanda in t ex  konservatism i stället för att konsekvent tala om Kristdemokratin gör mig bekymrad.  Min bedömning är att vi behöver förstärka talet om Kristdemokratin, vi kan vara stolta över vårt principprogram och de värden partiet står för och där behövs inga som helst kopplingat till andra ismer. Att försöka intala någon att det finns kopplingar till socialism,  konservatism och/eller liberalism är både onödigt och överflödigt. Kristdemokratin räcker långt, ja, hela vägen i det fortsatta byggandet av ett bra samhälle.

torsdag 19 mars 2009

Hållbart drivmedel

Ett företag här i Örnsköldsvik - SEKAB - har fått pris för att man utarbetat hållbarhetskriterier för Etanol som fordonsbränsle. Priset delades ut vid World Biofuels Market Conferens i Bryssel. Jag gläds med alla företag i Örnsköldsvik som når någon form av framgång. Detta är extra viktigt eftersom regeringens proposition som lades i går innehåller förslag om att bilparken i Sverige skall vara oberoende av fossila bränslen inom 21 år. I det perspektivet är det viktigt att de alternativ som kommer på marknaden är hållbara ur flera perspektiv. Ur klimatsynpunkt, ur miljösynpunkt men ocksådå det gäller framställning och transporter. Världen skall ju inte göra om samma misstag som vi gjort då det gäller oljan. Naturkatastrof på naturkatastrof, krig och anat elände går hand i hand med välståndsutveckling.
Nej, nu gäller att de nya energislagen får en bra start med tuffa krav från början så världen inte gör om samma misstag som gjordes med oljan.
 
Nu finns en komplikation i detta eftersom kommunerna i Örnsköldsvik, Skellefteå och Umeå är delägare och samtidigt pågår en politiskt "strid" i dessa kommuner om det kommunala engagemanget i SEKAB. Men - det är en annan sak. Den frågan driver vi politiskt gentemot våra respektive energibolag som är delägare och kommunen borgar för dessa pengar. Vi Kristdemokrater har tidigare sagt stopp för mer pengar och nu kräver vi en oberoende granskning om det beslut vi fattade 2005 att gå in i företaget under en övergångsperiod har följts och om de mål som vi satte upp har uppnåtts.
 
Men som sagt. Det rör samma företag men det är två olika frågor. Jag gläds då SEKAB når framgång likväl då andra företag i Örnsköldsvik gör det. Utan fungerande företag som anställer folk som betalar skatt blir det ingen välfärd för de som själv inte har möjlighet att arbeta och försörja sig den vägen. 

onsdag 18 mars 2009

Vi ser slutet på den fossila epoken

Idag lämnar Regeringen två klimatpropositioner till Riksdagen.
För lite mer än 100 år sedan startade den fossila epoken. Nu ser vi slutet på den. Om 21 år skall Sveriges fordonsflotta vara oberoende av fossil energi. (stavas idag bensin och diesel).
Jag hade hoppats att Regeringen skulle våga lite mer - sätta lite hårdare press men detta är tveklöst ett stort och viktigt steg i rätt riktning. Det kommer att gå galant. Det har alla liknande beslut visat.

I mitten av 80-talet skrev hela sveriges samlade motorournalistkår att det kommer att bli näst intill omöjligt att äga och köra bil på 90-talet om det införs katalysatorer på bilarna. Det var ett krav som dåvarande KDS drev stenhårt och redan efter några år hade vi fått med oss en majoritet av Riksdagen - och fr o m 1989 års bilmodeller var det lag på katalysatoer i Sverige. Den samlade motorjournalistkåren va tysta ett par år och sedan stämde de in i den Kristdemokratiska hyllningskören p g a den miljöförbättring detta blev.
Nu kommer många ur samma kår att klaga och gnälla igen men det är ingen fara. Bilbranschen fixar detta galant. Med lite press på sig kommer detta att fungera perfekt. Efter att ha kört bil i över 10 år utan att vara bunden av fossil energi så vet jag det. Som Kristdemokrat känns det här bra !!

tisdag 17 mars 2009

Härlighet, bekymmer, reflektioner och Grattis

Härlighet
Jag erkänner direkt - jag är privilegierad - kolla själv på bilden jag tog idag på min lunch. 1 mil skidor "varje" dag i sådana spår - ofta i solsken - det är schyst :-).
Så nu hoppas jag på kalla nätter så spåren håller sig några veckor till. Örnsköldsvik är nice !!

Bekymmer
Jag har känt mig lite bekymrad idag. Har tänkt på radioprogrammet "Studio Ett" i går och inslaget som rörde vårt parti. Charlie Weimers - som sitter i partiets styrelse för ungdomsförbundets räkning - pratade om att vi skall vara ett borgerligt parti och om att vi skall stå för traditionellt borgerliga värderingar. Det är uttalanden som gör mig bekymrad. Dels undrar jag givetvis när vi blev borgerliga men mest undrar jag över när de kristdemokratiska värderingarna försvann och ersattes av borgerliga värderingar. Själv tror jag att det är avsevärt viktigare att lyfta fram de kristdemokratiska värderingarna. Jag tyckte också att Nina Ekelund konkretiserade just de kristdemorkatiska värdena på ett bra sätt då hon lyfte fram alla människors lika värde på ett konkret sätt och likaså hur viktigt det är att vi "värnar skapelsen" som det hette i vårt parti för en massa år sedan.

Reflektion över vårt eget ansvar
Idag skriver Expressen om "sprickan". Att Moderaterna "tar för sig" alldeles för mycket och släpper för lite till de tre regeringskompisarna. Det är inte fel att tycka så men jag tror faktiskt det är vårt eget ansvar. Partiet producerar bra flygblad och jag tror vi som medlemmar har ett stort ansvar att få detta spritt över landet. Visst - det är lite besvärligt men "jobbet" skall göras och ingen annan kan göra det än jag själv.

Grattis
... min älskade Amanda. Amanda är min yngsta dotter. I morgon fyller hon 19 år. Då skall hon få en ...... av sin pappa. Visst kommer hon att bli glad :-) ?!!

Mästarnas Mästare
... är ett TV program som just drar igång. Final ikväll. Kan kan avslöja att jag håller på Malin Moström. Hon är ju Ö-vikstjej ... så det är klart jag håller på henne.

måndag 16 mars 2009

Grattis Skellefteå

Efter jobbet idag så har vi haft ordförandeträff med Allianspartierna i Örnsköldsvik. Den 11 maj har vi Alliansdag och till vår stora glädje kommer Ella Bohlin till Örnsköldsvik denna dag.
Sedan jag kommit hem från brassbandsövning har jag befunnit mig i soffan och kollat den spännande hockeymatchen mellan Linköping och Skellefteå. Efter en otroligt lång match stod Skellefteå som vinnare och går nu vidare till semifinal. Jättegrattis !!! Som norrlänning tycker jag det hade ju vart otroligt trist om alla norrlandslag hamnat utanför semifinalserien men nu fortsätter säsongen ytterligare några veckor. Grattis Skellefteå !


söndag 15 mars 2009

Söndagskonsert

Det är fantastiskt att en förhållandevis liten stad har så mycket att erbjuda kulturellt.
Bara idag har jag vart med om flera viktiga kulturella händelser. Att jag vaknade frisk har knappast med kultur att göra men jag är glad att inträffade. Ganska snart befann jag mig på Skyttis spårområde och åkte skidor. En schyst start på dagen. Strax därefter åkte jag till Pingstkyrkan i stan. Bara att se Tanja står i sin vackra zigienardräkt och läsa dagens bibeltext är ju en slags kulturell händelse. Jag såg svenskfödda barn springa omkring med barn födda i olika afrikanska länder - det är också kulturella möten men det jag främst tänkte på är Camilla och Stefan Klinths otroligt proffersionella men också berörande sång och musik.

Jag hann stjälpa i mig en kopp kaffe, en macka och bröllopstårta som blivit över från gårdagens trevliga romska bröllop innan det bar i väg till Själevads vackra åttkantiga kyrka är det var genrep och konsert med Örnsköldsviks Musiksällskap, NotaBene Örnsköldsviks kammarkör. Fullsatt och uppskattat och bortsett från mina sprattlande insatser på trombonen så lät det nog riktigt, riktigt bra.

Mycket kulturutbud på en enda dag - det mesta helt ideellt skapat. Utan ideella kulturinsatser blir det inte mycket kultur kvar, varken i Örnsköldsvik eller någon annanstans.

Sen tycker jag det är märkligt med LO.s ordförande Vanja Lundby-Lundin som häromdagen starkt kritiserade bonussystemen i Volvo samtidigt som hon sitter i AMF,s styrelse och beslutade om bonusar där....
Till sist: Om du har 9 spänn över så gör som jag. Gå in I tunes och ladda hem "Holdin´On o love" med Jay Graydon. Be happy :-)

lördag 14 mars 2009

Lördagsbröllop

Mina goda vänner Kristina och Manolito gifte sig idag. Underbart goa människor som jag har fömånen att fått lära känna. Önskar er och era tre fina barn all lycka och välgång i livet.

Så har jag då kommit hem och hamnat i soffan med Melodifestivalen på TV,n. De flesta av låtarna ikväll hade jag aldrig hört förut. Det va två låtar jag tyckte var snäppet bättre än de andra och det va låtarna som framfördes av Emilia och E.M.D. Det slutade med att jag ringde och la min röst på E.M.D. Med några undantag brukar mina favoriter hamna långt ned på resultatlistan. Malena Emman som nu vann hörde inte till någon låt jag funderade att lägga ut 3,95 i "röstpengar" på.

Ser dessutom nu på Nyheterna att Luleå och Brynäs är borta ur SM-slutspelet i ishockey. Nu håller jag tummarna hårt för Timrå och Skellefteå. Två lag som jag hoppas få göra upp om SM-bucklan i kamp med Frölunda och Färjestad. Allra roligast skulle det vara om Skellefteå vann - nu då mitt Modo är borta ur leken.

Till sist det här med bonusar igen. Jag lever själv i en bransch med resultatbaserad lön och bonus men jag har då aldrig vart med om det man ser i finansbranschen att bonusar faller ut även för dåliga affärer och då reslutaten är minus. AMF,s avkastning var minus 6% men man hade tänkt sig 8 miljoner i bonus för ledningen. Nu backar även dom idag, precis som SEB gjorde i går. Men hur i all världen tänker dom - styrelserna alltså som beslutar om sånt ? Min känsla är att detta är förknippat med de mansdominerande styrelserummen. En jämnare fördelning av män och kvinnor i bolagsstyrelserna tror jag är ett av flera nödvändiga verktyg för att få någon ordning på detta. Som det nu är blir det ett löjets skimmer över de styrnlser som sköter dessa frågor som SEB och AMF har visat. Fast jag ger dem kredit att de i alla fall lyssnat på oponionen - då man inte hade insikt och kompetens att klura ut detta själv.

Hur tänker dom

Om en person gör ett feltänk så är det inget märkligt. Det är vi säkert med om varje dag, du och jag. I alla fall jag. Men då både företagsledning och styrelse i SEB banken tänkte sig så rejält höga lönelyft för företagsledningen - mitt i krisen förstår jag inte. Att en sådan tanke passerat huvudet är inget konstigt men att det till slut omsätts i styrelsebeslut är faktiskt obegripligt. Någon borde ju "larmat"/sagt ifrån. Kan "girigheten" verkligen vara så hög bland de som jobbar med att förvalta andras pengar? Dvs dina och mina pengar. Nu har dom backat vilket jag tycker är bra men jag grunnar fortfarande på "hur i all världen tänkte dom"?
Hoppas omdömet är bättre i den bank där jag är kund. Tänker man så fel i ett ärende så oroas man ju hur fort det kan bli feltänk även nästa gång....

Här har lördagen just tagit fart. Lilla Jesaja har bott hos morfar i natt. Vi va på jazzklubben i går och lyssnade på den danska sångerskan Sinne Egg. Hu så bra :-). Nu har han fått blodad tand och sitter just och övar på "Desafinadao" men har svårt att inse att ett C dim accord är detsamma som ett A dim accord. Så vi har just avverkat steg 3 i accordanalys :-)

Nu är en kaka i ugnen - tänkte bjuda på lite fika i symfoniorkestern idag - där jag vikarierar. Senare idag - innan skidåkningen - har jag förmånen att ha blivit inbjuden till ett zigienarbröllop eller ett romskt bröllop om man skall vara politiskt korrekt. Men mina vänner de säger själva zigienarbröllop så då gör jag som dom. Tänk så härligt med alla dessa människor som finns hos oss som inte är "ursvenska". De gläder och berikar min vardag och jag hoppas jag kan glädja och berika deras vardag också. Idag är det i alla fall bröllop och då blir det fika och då vet jag att Jesaja och jag kommer att stortrivas.

torsdag 12 mars 2009

The armed man

Denna vecka är - förutom jobbet - smockfull med musik. Klassisk musik är inte det jag har vana och erfarenhet av att spela. Denna vecka utgör dock ett rejält undantag. Tisdag, torsdag, lördag och söndag sitter jag i en symfoniorkester med min bastrombon och känner mig som en främmande fågel. Inte på grund av otrivsel eller av att jag inte tycker om musiken men mitt musikaliska kunnande har inte riktigt nått den nivå att jag borde vara med här. Men upptäcker ingen annan det och skickar ut mig så spelar jag glatt vidare. "En mässa för fred" av Karl Jenkins med rubriken The Armed Man är det vi spelar och körerna sjunger. Det är första gången jag spelar under Helén Lundquist-Dahléns ledning och det är lärorikt. En vanvettigt kompetent och duktig musiker/dirigent. I orkestern är jag placerad mellan en supperduktig jazztrumpetare som för denna konsert lirar 2,a trombon och på andra sidan sitter Jonas Öberg med sin tuba - som annars leder storbandet i stan som är en av mina två musikaliska hemvister. Om två veckor är almanackan fulltecknad med det bandet (Övik BigBand)

Nu har jag konstaterat att Luleå tyvärr förlorade mot Frölunda så då jag skickat iväg detta blogginlägg ska jag sätta mig och öva och klura lite på några svåra passager som jag fuskade mig igenom under kvällens övning.

I morgonkväll har jag förmånen att rå om mitt barnbarn Jesaja igen - och det mesta lutar åt att vi efter maten slänger på oss kavajen och jeansen och drar på Brux. Där anordnar stans jazzklubb Perdido en konsert med den danska jazzsångerskan Sinne Egg som sjunger till en trio bestående av Peter Rosendahl, Graig Earle och Janus Tempelton. Gissar att det blir en höjdare.

Jag ber om ursäkt för den gräsligt suddiga bilden men den föreställer i alla fall stråk- och träblåssektionen i Örnsköldsviks Musiksällskap som jag ikväll övade med i Själevads Kyrka.

onsdag 11 mars 2009

Rådslag

I Örnsköldsvik har vi nu startat upp något som vi kallar "Rådslag", lokalt i partiet. Ett forum utan beslutsrätt - utan bara just ett Rådslag. Medlemmar och förtroendevalda träffs några gånger i halvåret där vi - under lokalavdelningsordförandens ledning - samtalar om aktuella kommun- och landstingsfrågor. Kommunpolitikerna får möjlighet att stämma av sina ställnngstaganden, medlemmarna som inte innehar kommunala förtroendeuppdrag har ett forum där man tar upp frågor med politkerna, ger input, komma med ideér osv. Dessutom gör vi det ofta - som denna kväll - över gott fika. Ikväll kom en av diskussionerna att handla om gränsdragningen mellan kommunen och landstinget, om hur människor kommer i kläm. Den trevliga kvällen resulterade i ett par motioner både till kommunfullmäktige och till Landstingsfullmäktige.
(På bilden ser du Hanna, Soledad, Helga, Sandra, Kay och David som lyssnar på Bengt Skogetuns föredragning från Tekniska nämnden.)

Hyllningskör till dieselbränslet

Jag förstår inte att dieselbränslet "subventioneras" med 1,50 lägre skatt och moms än bensin. För mig är det obegripligt. Då en liter diesel förbränns släpper den ut ca 2,7 kg Co2. Motsvarande siffra för bensin är ca 2,3 kg. Nu skall regeringen lägga en prop om miljö och klimat och man åtgärdar inte detta "feltänk" nu heller - man tar bara ett litet, litet steg.

En del människor ruskar på huvudet åt klimatfrågan och säger att den är bara ett påhitt, nyss eller överdriven. Jag tillhör defenitivt inte den gruppen. Jag tar klimatfrågan på högsta allvar.
Men - till alla dem som ruskar på huvudet åt den frågan - ni borde väl i alla fall ta åt er det faktum att partiklarna i diselbränslet är det sämsta tänkbara ur cancerframkallande synpunkt. Det är ett gammalt faktum. Dessa partiklar är idag så små att de passerar våra flimmerhår, går rakt ner i lungorna och ut i vårt blodomlopp.
Kan någon svara på varför detta bränsle då skall ha lägre skatt än bensin (som heller inte alls är bra - men jag fattar inte olikheten i beskattning).

Nej, inse att olja är fossil och snabbt bör fasas ut. Gå med i en annan kör än hyllningskören till fossil diesel.

lördag 7 mars 2009

Jag lovar - bara tur

  
Idag har jag vart på kalas - igen. Min gode svåger Göran som är gift med min syster hade födelsedagskalas. Alltid trevlig med kalas - och lika trevligt med denne svåger. Alla som var där deltod i en minigolftävling i källarlokalen på Efs i Gullänget. Förutom det en Efs förening alltid sysslar med - förmedlar det man tror på - så har man iordningsställt en 18-håls minigolfbanan i sin källarlokal. Fyndigt sa Bull ...

Så till den stora frågan, vem vann? Innan jag avslöjar det så skall jag säga på en gång, det var bara tur, tur och åter tur. Men faktum är att då bucklan skulle delas ut stod jag som segrare på 41 slag.

Idag har jag återigen blivit kontaktad av en kommunmedborgare som är ledsen och undrar vad hon skall göra då kommunen och dess KS-ordförande inte svarar på brev. Jag blir såååå himla trött på detta. Jag har i mer än ett års tid tagit upp frågan med den sossestyrda kommunledningen genom frågor, interpellationer och samtal. Uppseendeväckande nonchalans visar sig i dagen, man har lovat gång på gång att "-nu skall vi bättra oss", "vi skall ta fram en modell som gör att folk skall få feedback då de skiver till kommunen" osv. Tror du det blivit bättre ? Nop - inte ett dugg. Jag begriper om det tar tid att svara på frågor men det som är så himla korkat av sossarna i Örnsköldsvik är att de inte en bryr sig om att t ex svara "vi har fått ditt brev, det är komplicerat, det kan ta månader att få svar....". Men folk får ju inte ens en bekräftelse på att någon tagit emot, eller läst vad dom skrivit. 10% av befolkningen är kommunanställd och nog borde man väl hitta nån av alla dessa som kan visa så pass hyfs att man ger en återkoppling till den som hör av sig. Hur gör ni i andra kommuner? Gör ni som sossarna i Örnsköldsvik och skiter i att svara eller har ni hittat metoder som visar någon form av respekt för era medborgare ?? Ge mig gärna ett tips ...

Värsta exemplet hittills i Örnsköldsvik - som jag personligen känner till. En ungdom som var omhändertagen av soc skrev brev i juli 2007 och undrade hur det skulle bli till hösten. Skulle den få gå i gymnasiet, skulle den fortsätta bo på det "hem den nu var placerad?" osv. Under hösten 2007 tog en KD-kollega upp frågan med soc, blev ombedd att göra det skriftligt, gjorde så, fick kryptiska svar. Då bjöd jag sosseordföranden på en kopp kaffe och tog upp frågan mellan fyra ögon i alla vänskaplighet.  - När ska ni svara ungdomen? frågade jag. - Jag ska kolla, sa sossen. Inget hände. Då tog jag upp det - principiellt i Kommunfullmäktige. Sossarna tyckte det va beklagligt och skulle bättra sig. Tror ni ungdomen fått svar på brevet än ?? Nop - inte i sossarnas Ö-vik inte. En ungdom som kommit "på kant", som tappat tilltron till det samhälle som den skall leva i, hur skall en sådan få någon tilltro till samhället då sossarna är så nonchalant mot människan ifråga? Jag tror detta sätt att visa maktfullkomlighet är förödande. Bara detta är skäl nog att byta ut sossarna i Örnsköldsvik som regerat sedan 1970.

Lördag i Örnsköldsvik

Nu har vi hämtat oss efter fredagens nattsudd - Jesaja och jag. Vi har vart ute och åkt lite pulka i solen. Nu sover han så jag passar på att skriva om den frustration jag känner inför Tennisspektaklet som pågår i Malmö. Detta är inget annat än en ny antisemitisk våg som rullar in i Sverige. Det skulle va intressant att se vänsterspöket Lars Ohly gå till angrepp mot en svensk damfotbollsmatch mot Kina eller en hockeylandskamp mellan Sverige och Ryssland. Neeej , då kryper han...

Någon har sagt att det politiska landskapet är som en cirkel där höger och vänster är oerhört nära varandra. Jag tycker mig se bevis på detta ofta i politiken och i protestkören mot Israel sjunger Åkesson och Ohly i samma kör - det den ena 1,e tenor och den andre 2,a tenor.

Visst ska vi kunna kritisera då länder begår övergrepp, oavsett det är USA, Kina, Kambodja, Kuba, Syrien, Turkiet, Israel, Iran eller Sudan. Och oavsett på vilket sätt man tycker de gör övergrepp mot andra människor men det som nu sker i Malmö är alldeles åt skogen. Det är utslag av antisemitiska strömmningar och här måste vi som svenskt folk sätta ned klackarna och säga ifrån. Jag tycker att den fega vänstermajoriteten i Malmö kommun är som skotträdda hundar - man kryper in under en soffa och gömmer sig och hoppas att verkligheten därunder är den som gäller.

Nu är kakorna klara som jag bakat till min svåger - som också heter Göran - och nu ska Jesaja och jag på kalas.

fredag 6 mars 2009

Jesaja och Louise

Just hemkommen från en lysande jazzkväll som vår jazzklubb Perdido arrangerat på Brux.
Louise Hoffsten var kvällens huvudartist uppbackad av fantastiska musiker. På bilden ser man Claes Crona på flygel och Ö-viksbördige Andreas Öberg på gitarr. På bilden är också Louise Hoffsten och mitt lilla barnbarn Jesaja 13 månader. Detta var hans 4,e besök på jazzklubben och han verkar gilla att va med morfar där. Här sjunger hon Billie Holidays "God bless the child" med handen utsträckt mot Jesaja :-). Onekligen charmigt.
"En man som ser på världen på samma sätt då han är 50 år som han gjorde då han var 20 år - den mannen har kastat bort 30 år av sitt liv".
Det sägs att tiden förändras men jag undrar det - jag undrar om det inte är du och jag som förändras.... det kanske är tur det, att vi inte gör och tycker lika då sammanhangen runt om oss förändras.

onsdag 4 mars 2009

Är det dött i bilbranschen nu?

I mitt jobb som bilsäljare får jag denna fråg dagligen - med lite olika infallsvinklar.
Speglingen i media är också sådan. Jag har förståelse för det eftersom vi bor i Sverige och våra två svenska bilmärken har onekligen sett ljusare dagar.
Men det finns också en annan sida. Den speglas sällan i svenska media vilket är märkligt. Jag läste att Ford Europa gjorde sitt bästa år 2008 sedan 1989 !!
En bilmodell av de jag säljer som introducerades i januari i år är nu slutsåld till halvårsskiftet !! Det är sånt tryck i fabriken att om jag beställer en sådan bil idag hinner den knappast hit innan midsommar - trots att den tillverkas i ett av våra grannländer.
Det är inte för att göra någon form av reklam jag skriver detta. Med ofta finns två sidor av ett mynt. Likaså dagsläget i den hårt ansatta bilbranschen.

Har du någon gång lovat en sak långt fram i tiden och känt att - "det är ju tomt i almanackan så det ska gå fint" ? Jag gör det nu och då. Senaste årsskiftet fick jag frågan om jag ville ta min trombon och vikarera i stan symfoniorkester i slutet av mars. Tja, vad tror ni jag svarade ? "- Kul, det gör jag". Nu är vi snart där, flera svåra passager i noterna skall fixas, ont om tid att sitta hemma och "gnugga" på svårigheterna, och de kommande övningarna kommer att ta mycket av min fritid. Men - det känns fortfarande kul att spela - inte det. Bara det klassiska att man vill mer än man hinner.

Men först kommer en torsdag. Efter jobbet skall jag och yngsta dottern ta upp en "förlorad tråd". Vi skall återuppliva övningskörningen för hennes körkort. Efter torsdagen lär fredagen dyka upp. Då ska jag ta mitt ettåriga barnbarn och dra iväg på jazzklubben och lyssna på Louise Hoffsten. Lilla Jesaja - 13 mån - skall bli medlem i stans jazzklubb Perdido tycker morfar... Det ska börjas i tid !! Keep swinging.

tisdag 3 mars 2009

Jag är bekymrad ...

... då jag gör jämförelse med Tennismatchen i Malmö och OS i Peking.
Nu är Israels landslag i Sverige för att spela DavidsCup tennis mot Sverige. Man tvingas spela inför tomma läktare och egentligen ville inte Malmö ha matchen där för huvud taget. Visst - jag fattar att det finns risk för upplopp och våldsamheter. Det gör det ofta i landet Sverige. Inte minst då det är fotbollsderbyn. Det är många som blivit slagna och mycket som förstörts i spåren av fotbollsmatcher i Malmö och andra håll i Sverige.
Bekymrad blir jag då jag tänker på att det inte var så länge sedan som eliten av Sveriges idrottare var i Peking och tävlade i OS. Då gör jag min jämförelse. Hur många har inte dödats, kränkts, hindrats från att säga vad man tycker i Kina under den vänsterns diktatur i detta folkrika land? Då stod Sverige på tå och åkte iväg men nu är det tyst i Sverige...

För mig är händelsen i Malmö ett utslag av antisemitism. Det är självklart att man skall kunna kritisera det som Israel gör i kriget, likväl som att kritisera Hamas handlingar. Men nu tycker jag att vi svenskar gått för långt. Den tystnad vi nu tillåter är för mig bland det farligaste som finns. Mot tystnaden är det svårt att ta debatt.

Malmö - öppna läktarna inför tennismatcherna. Tillåter vi hockeylandskamper mot Ryssland med publik så är det en skam att vi inte tillåter tennismatch mot Israel med publik. Tillåt inte tystnaden i samhället vara en jordmån för antisemitismen !!

måndag 2 mars 2009

En chans att påverka

Ikväll har vi haft distriktsstyrelsemöte. Mycket på dagordningen - bland annat flera motioner till sommarens Riksting. 3 stycken har jag själv bidraget - 2 stycken tillsammans med min dotter Hanna.

Först och främst så är det obegripligt varför dieselbränsle skall beskattas lägre än bensin. Ser man det ur klimatsynpunkt så släpper en lite diesel ut 2,7 kg Co2 medan en liter bensin släpper ut 2,3 kg Co2. Att då litern bensin beskattas med drygt 1,50 mer per liter förstår jag inte. Tittar man på partikelutsläppen är partiklarna från dieselbränslet också farligare för människan. De är värre ur cancerframkallande synpunkt. Jag har därför motionerat till Rikstinget i sommar att "subventionen" av dieselbränslet måste upphöra.

Sveriges syn på medmännskor som kommer till oss från andra länder gillar jag inte. Än värre blir det då jag betraktar vad Moderaterna nu kommit fram till. De hamnar bara längre och längre bort från från den Kristdemokratiska människosynen. Motionen handlar just om detta. Det läggs för stor vikt vid våra behov då det gäller då människor kommer till oss tycker jag. Byggfacket är ett exempel på en organisation som, genom att prata om solidaritet visar på motsatsen, som jag ser det. Är du svensk är allt bra men kommer du som byggarbetare från Lettland är det inte lika bra som jag uppfattar Byggnads. Den synen sprider sig på ett läskigt sätt under ytan i samhället tycker jag. Jag vill att det svenska samhället skall lägga lika stor vikt vid de behov som människorna har som kommer hit, som de behov vi själva har.

Den tredje motionen handlar om det obegripliga att vi fortfarande har ett Vägverk, ett Luftfartsverk och ett Banverk. Alla jobbar med infrastruktur men i ett "stuprörsperspektiv". Man ser till sitt eget verksamhetsområde i stället för se till det som är bäst för samhället. Vi tror också det blir mycket bättre om man lägger ihop dessa statliga verk till ett enda verk som har totalamsvar för infrastrukturen i landet. Billigare, klimatvänligare, säkrare och bättre kommer det att bli.

söndag 1 mars 2009

(S) tror sig vara bra företagare

Både jag, Maria Wiksten i Skellefteå och Anders Sellström i Umeå har på bloggen kommenterat en gemensam affär vi har - vi tre kommuner. Den om att våra energibolag gått in med lån, borgen mm i ett bolag här i Örnsköldsvik som heter SEKAB. På 40-talet börjades det med etanoltillverkning i Örnsköldsvik så man kan lungt säga att etanol "sitter i väggarna" här i kommunen. Bolaget har de senate åren köpt sockerrörsetanol i Brasilien och sålt den i Sverige. Samtidigt pågår forskning och utveckling på många andra områden inom etanolframställning. 2005 gick de tre norrlandskommunernas energibolag in som aktörer i bolaget under föresatsen att det skulle pågå i en övergångsfas under några år. Nu har "några år" gått och engagemanget blir större och större. Nu har Umeå kommun slagit till bromsarna, något som bland annat Kristdemokraterna i Skellefteå och Örnsköldsvik också gjort.

Jag tycker att föresatserna att gå in var rätt. Vår vison "bortom oljan" kan förverkligas då annan, miljövänligare, energi finns och detta vårt engagemang skulle göra detta möjligt. Föresatsen var att andra delägare skulle sökas och gå in i stället för de kommunala energibolagen vilket inte hänt trots att man haft 4 år på sig. Nu "skyller" några på finanskrisen men det är inte korrekt. Minst ett år innan finaskrisens begynnelse var nämnda företag i behov av mer pengar enligt våra kommunala energibolag, och man sa sig behöva satsa mera. Redan då borde andra penningstarka aktörer funnits "på banan". Här har de sossestyrda kommunerna varit påfallande flata och fega att ställa krav på att det borde hända något. För drygt ett år sedan sa vi nej - nu får det vara nog. Redan då sa vi att alternativa planer borde varit sjösätta, och om inte så borde det ske omgående. Vi ville också se hur dessa såg ut men några sådana fick vi aldrig se.

Tyvärr pågår en slags smutskastning mot det aktuella företaget. Att kasta skit på ett enskild företag och enskilda personer i företaget eller styrelsen är okunnigt, larvigt och säger mer om de som "kastar skit" än om sakfrågan.
Det är sossarna i de tre kommunerna som - i huvudsak - är ansvariga. Punkt.

Jag har fått frågan flera gånger under åren om vad jag själv tror om etanolsatsningen. MItt svar är detsamma nu som för 4, 2 eller 1 år sedan: Det är rätt att söka alternativ till oljan och etanol är klimatvänligare än olja. Mitt svar har också alla gånger innehållit "men det gäller att komma över alla diken" på vägen. Jag har samma svar i dag.

Den omstrukturering som nu presenterats borde skett mycket tidigare tidigare, alternativ till att slussa in mer stöd till bolaget skulle funnits, vilket vi krävt och fått löften om att sådana alternativ finns. Nu vill sossarna göra alla medansvariga, vilket är larvigt och taffligt. Då invigningar och spadtag till stora satsningar tas - då står sossarna där själva och lyser som själva solen. Nu vill man smeta ut skuggan på så många som möjligt. Jag tycker sånt är ett tafatt ledarskap - om det ens är ledarskap i någon form. Snarare avsaknad av sådan.

Jag hoppas verkligen att det skall gå vägen - och tror också att det är fullt möjligt med den omstrukturering som nu skall sjösättas. Jag hoppas på det för skattebetalarns skull, för de som jobbar i berörda företag men främst för själva saken - att vår region skall bli så oberoende av oljan som det bara är möjligt. Jag vet att min förhoppning kan komma på skam och jag är ödmjuk inför det. Fast jag är övertygad om att vårt nej de senaste året till mer satsningar är helt rätt - så kommer jag att glädjas den dag det visar sig att denna satsning gick bra. Saken är givetivs avsevärt viktigare än den personliga prestigen.